Састанак SySTEM2020 конзорцијума у Београду

Састанак SySTEM2020 конзорцијума у Београду

Током фебруара, у оквиру пројекта SySTEM2020, у Научном клубу ЦПН-а одржан је састанак стручњака из области неформалног образовања из 19 земаља

Центар за промоцију науке био је домаћин гостима из 19 земаља, стручњацима из области неформалног образовања. У оквиру пројекта SySTEM2020, од 19. до 21. фебруара, у Институту Сервантес и Научном клубу Београд разговарали смо о неофрмалном образовању у Европи и развијали алате које ће пројекат понудити за све научне комуникаторе, али и организаторе оваквих догађаја.

Током састанка конзорцијума пројекта SySTEM2020, чији је део и тим Центра за промоцију науке, бавили смо се како разматрањем досадашњих резултата пројекта, тако и развијањем алата који ће бити усавршавани до краја програма. Пројекат је до сада већ креирао мапу организација које се баве неформалним образовањем у Читавој европи. Taкође, један од већ иѕложених резултата пројекта су и алати за унапређење организација и програма неформалног образовања. Сви ресурси доступни су на сајту пројекта.

У Београду смо се бавили предлозима добрих пракси у СТЕМ неформалном образовању, што би као резултат у наредном периоду требало да пружи сет алата са примерима и саветима за саме научне комуникаторе и организаторе оваквих програма. Тим пројекта је осмислио и критеријуме оцењивања и категоризовања ових алата, како би крајњи корисници лакше пронашли алате баш за њих.

Поред тога, бавили смо се и темом процењивања квалитета неформалног образовања из угла организатора. Да ли је за неформално образовање добро уводити критеријуме за оцењивање и сертификовање? И шта би то заправо значило за цео систем образовања. Један од разултата пројекта требало би и да буде пилот алата за овакав вид оцењивања.

Последњи дан тродневног састанка био је резервисан за усавршавање алата за самооцењивање. Ово је метод евалуације кроз који учесници програма, вођени системом питања, анализирају појмове попут креативности, колаборације, критичког размишљања и комуникације, нешто о чему ученици мало размишљају када је у питању анализа свог учења. ЦПН већ примењује софтверску верзију овог алата на својим научним камповима, а нови алати даће неке занимљиве и несвакидашње методе у Европи и код нас.

Пројекат SySTEM2020 је финансиран од стране Европске комисиjе у оквиру Хоризонт 2020 програма.

 

Остале активности