Sastanak SySTEM2020 konzorcijuma u Beogradu

Sastanak SySTEM2020 konzorcijuma u Beogradu

Tokom februara, u okviru projekta SySTEM2020, u Naučnom klubu CPN-a održan je sastanak stručnjaka iz oblasti neformalnog obrazovanja iz 19 zemalja

Centar za promociju nauke bio je domaćin gostima iz 19 zemalja, stručnjacima iz oblasti neformalnog obrazovanja. U okviru projekta SySTEM2020, od 19. do 21. februara, u Institutu Servantes i Naučnom klubu Beograd razgovarali smo o neofrmalnom obrazovanju u Evropi i razvijali alate koje će projekat ponuditi za sve naučne komunikatore, ali i organizatore ovakvih događaja.

Tokom sastanka konzorcijuma projekta SySTEM2020, čiji je deo i tim Centra za promociju nauke, bavili smo se kako razmatranjem dosadašnjih rezultata projekta, tako i razvijanjem alata koji će biti usavršavani do kraja programa. Projekat je do sada već kreirao mapu organizacija koje se bave neformalnim obrazovanjem u Čitavoj evropi. Takođe, jedan od već iѕloženih rezultata projekta su i alati za unapređenje organizacija i programa neformalnog obrazovanja. Svi resursi dostupni su na sajtu projekta.

U Beogradu smo se bavili predlozima dobrih praksi u STEM neformalnom obrazovanju, što bi kao rezultat u narednom periodu trebalo da pruži set alata sa primerima i savetima za same naučne komunikatore i organizatore ovakvih programa. Tim projekta je osmislio i kriterijume ocenjivanja i kategorizovanja ovih alata, kako bi krajnji korisnici lakše pronašli alate baš za njih.

Pored toga, bavili smo se i temom procenjivanja kvaliteta neformalnog obrazovanja iz ugla organizatora. Da li je za neformalno obrazovanje dobro uvoditi kriterijume za ocenjivanje i sertifikovanje? I šta bi to zapravo značilo za ceo sistem obrazovanja. Jedan od razultata projekta trebalo bi i da bude pilot alata za ovakav vid ocenjivanja.

Poslednji dan trodnevnog sastanka bio je rezervisan za usavršavanje alata za samoocenjivanje. Ovo je metod evaluacije kroz koji učesnici programa, vođeni sistemom pitanja, analiziraju pojmove poput kreativnosti, kolaboracije, kritičkog razmišljanja i komunikacije, nešto o čemu učenici malo razmišljaju kada je u pitanju analiza svog učenja. CPN već primenjuje softversku verziju ovog alata na svojim naučnim kampovima, a novi alati daće neke zanimljive i nesvakidašnje metode u Evropi i kod nas.

Projekat SySTEM2020 je finansiran od strane Evropske komisije u okviru Horizont 2020 programa.

 

Ostale aktivnosti