CPN o Akciji za klimu u Barseloni

CPN o Akciji za klimu u Barseloni

Na konferenciji pod nazivom „Druga međunarodna konferencija o ciljevima održivog razvoja: Visoko obrazovanje i nauka pokreću akciji”, predstavnici Centra za promociju nauke su 5. i 6. marta predstavili rad Centra u domenu Akcije za klimu i rezultate tima u okviru projekta TeRRIFICA

Dostizanje ciljeva održivog razvoja do 2030 je veoma izazovno za čitavo društvo. Uloga visokog obrazovanja i nauke je veoma važna posebno kada se uzme u obzir njihova visoka pozicija u društvu. Konferencija je bila posvećena prezentovanju praksi i metodologija približavanja nauke i visokog školstva u ostvarivanje ciljeva održivog razvoja. Sem toga, razmatran je i njihov dosadašnji doprinos ali i buduće preporuke u cilju što ranije dostizanja ciljeva održivog razvoja. Tokom konferencije se kontinuirano provlačila poruka zajedništva, odnosno da je dostizanje ciljeva praktično nemoguće ukoliko se svi ne posvetimo njima.

U okviru konferencije, sesija „Visions of European climate landscapes for 2030 developing climate change adaptation scenarios in Terrifica’s summer schools” bila je posvećena predstavljanju projekta TeRRIFICA. Beograd je jedan od pilot-regiona u ovom projektu i pokazani su rezultati do kojih se došlo u prvoj godini projekta. Sem toga, predstavljeni su i planovi za budući period.

Beograd kao pilot-region će u budućnosti raditi na detaljnom mapiranju toplotnih ostrva u centru grada i kroz značajan doprinos građana prezentovati rezultate institucijama koje su relevantne za rešavanje ovih izazova uz preporuku konkretnih mere. Sem toga, važan aspekt projekta jeste i Letnjna naučna škola koja će povezati učenike i naučnike i predložiti rešenje za toplotne probleme u gradu koji su izazvani klimatskim promenama.

Projekat TeRRIFICA (Teritorijano Odgovorno Istraživanje i Inovacije za Podsticanje Inovativne Akcije za Klimu), finansiran od strane Evropske unije iz okvira H2020, uključuje partnere iz šest regiona Evrope, koji će tražiti primere dobre prakse i identifikovati postojeće pristupe iz domena ublažavanja i prilagođavanja na klimatske promene.

The GUNi International Conference on Sustainable Development Goals 2020

 

 

Ostale aktivnosti