SATORI финална конференција

SATORI финална конференција

Центар за промоцију науке организовао је једну од највећих и најважнијих конференцијa у области истраживачке етике, која се одржала од 18. до 19. септембра у Бриселу

[:]Satori-konferencija-Brisel

Центар за промоцију науке, као један од партнера SATORI пројекта, организовао је једну од највећих и најзначајнијих конференција у области истраживачке етике која се одржала у Бриселу, у понедељак и уторак, 18. и 19. септембра 2017. године.

Ово је уједно и завршни догађај овог четворогодишњег пројекта усмереног ка унапређењу стандарда и процедура у домену етичке процене науке. Током конференције представљени су резултати пројекта SATORI, али се дискутовало и о будућим трендовима у овом домену. Конференција је окупила више од 150 учесника

Конференцији су присуствовали и водећи стручњаци, високи представници Европске комисије, Европског парламента, Унеска и других релевантних интитуцијa, али представници научних институција, научних фондација, регулаторних тела, индустрије, организација цивилног друштва, медија и други.

На конференцији су говорили неки од најистакнутијих експерата у овој области: Доријан Карацас, Директор сектора за етику и научни интегритет, Европска комисија, Џим Дратва, Директор Европске групе за етику у области науке и технолошких иновација, Европска комисија, Џулијан Киндерлерер, професор емеритус Интелектуалне својине, Универзитет у Кејптауну, Дафна Фајнхолц, Председавајућа Сектора за биоетику и истраживачку етику, УНЕСКО, Лаури Канерва, шеф истраживачког тима Фејсбука, као и многи други.

IMG_1391-h1_1

Између осталог на конференцији се дискутовало о томе зашто етика представља изазов за науку, говорило се и о европским као и о националним политикама у области истраживачке етике, као и тренутним проблемима у овом домену истраживања.

Осим тога, током панел сесија, учесници су дискутовали о етичкој процени истраживања у области медицине, друштвених, природних наука, у IT сектору, инжењерству и индустрији. Такође, једна од сесија била је посвећена новинарима и медијима.

Током конференције, партнери SATORI пројекта представили су јединствени оквир – документ – намењен за етичку процену научних истраживања и иновација, као и први међународни пред-стандард који се бави унапређењем рада етичких комитета и етичком проценом утицаја истраживања на друшто у целини.

IMG_0739

Конзорцијум окупљен око пројекта SATORI, који чини 16 институција из чак 12 земаља, међу којима је и Центар за промоцију науке. Током претходног периода партнери су развијали општи оквир, али и скуп специјализованих алата за различите типове институција, као и за разноврсне научне дисциплине.

Осим SATORI конференције, Центар за промоцију науке је крајем прошле године организовао завршну конференцију европског пројекта RRI Tools за регион Југоисточне Европе.  Као подсетник, погледајте видео запис са конференције Responsible Research and Innovation Tools for Better Societies одржане 16. децембра 2016. у Београду.

Истражите више о финалној SATORI конференцији

Остале активности