Уметност и наука у Лондону

Уметност и наука у Лондону

Великим симпозијумом у Лондону завршен је ЕУ пројекат „Европска мрежа дигиталне уметности и науке“, на којем је ЦПН један од партнера[:]

ФОТО: gvart.london

ФОТО: gvart.london

Симпозијум под називом #postARTandSCIENCE одржан је у Лондону, 22. септембра, 2017. године, као финални догађај ЕУ проjекта „Европска мрежа дигиталне уметности и науке“. На симпозијуму су испред ЦПН-а као националног партнера пројекта присуствовали Добривоје Лале Ерић и Слободан Цоба Јовановић.

На симпозијуму организованом у престижном центру Wellcome Collection учествовало је десетак говорника из Велике Британије и Аустралије. Међу њима је био и један од најутицајнијих историчара уметности данашњице, професор емеритус Мартин Кемп са Универзитета Оксфорд, као и Стеларк, пионир радикалне биоуметности, који је и професор нових медија на Универзитету у Перту.

Мартин Кемп је наступио са позиције дугогодишњег колумнисте часописа Nature, говорећи о визуелној култури и графичкој комуникацији научних садржаја и открића. Са друге стране, Стеларк је представио своје чувене радове и перформансе посвећене могућем унапређењу људског тела и „надоградњи“ онога што нам је природа подарила.

ФОТО: gvart.london

ФОТО: gvart.london

У пројекту „Европска мрежа дигиталне уметности и науке“ који води организација Ars Electronica из Линца учествује осам европских кућа, укључујући и Центар за промоцију науке, као и три највеће европске научне установе – ЦЕРН, Јужна европска опсерваторија и Европска свемирска агенција.

Лондонски партнер пројекта је угледна уметничка галерија GVArt која, између осталог, заступа и нашег уметника Драгана Илића на глобалном нивоу. Галерију је у Лондону основао Роберт Девчић.

Организовањем лондонског симпозијума затвара се сложена иницијатива која је у претходне три године представила актуелне домете и вредности Art & Science сцене и њихов пресек на европском, па чак и глобалном нивоу.

Аутентичност и специфична вредност пројекта леже у томе што су појединачни догађаји организовани истовремено у Ирској, Великој Британији, Шпанији, Аустрији, Словенији, Словачкој и Србији, сваки као јединствена активност са оригиналним садржајем, али и као део заједничке Мреже и покушаја дефинисања и бољег повезивања једног могућег односа науке и уметности.

Иако се пројектно финансирање ближи своме крају, у току су припреме новог пројекта и даљег развоја и надоградње постојеће мреже.

Прочитајте више о догађају у Лондону

Прочитајте више о art+science програму у Србији

Остале активности