ЦПН покренуо SCIPROM

ЦПН покренуо SCIPROM

Центар за промоцију науке организовао је Први регионалну конференцију промоције науке, која је од 2. до 3. октобра одржана под покровитељством УНЕСКО

У Београду је од 2. до 3. октобра организована Прва регионална конференција промоције науке SCIPROM. Конференцију је организовао Центар за промоцију науке.

SCIPROM је одржан под покровитељством УНЕСКО и окупио је промотере и популаризаторе науке, научнике и новинаре из целог региона Југоисточне Европе.

Конференција је одржана у згради Народне банке Србије.

У организацији је поред Центра, учествовао и Факултет ФЕФА, Канцеларија УНЕСКО у Венецији, Комисија Републике Србије за сарадњу са УНЕСКО, мрежа ЕУ пројекта SCICAMP, као и амбасаде Велике Британије и САД.

Конференцију је помогло више партнера из научне заједнице, али и значајан број спознора, будући да је ЦПН имао на располагању врло органичена средства за организацију конференције, а учешће за делегате се није наплаћивало.

Конференција је трајала два дана током којих су учесници могли да чују бројне дискусије на све значајне теме које се односе на однос науке и друштва, медија, економије, невладиних организација и образовног система.

На отварању конференције је говорио и министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић, који је том приликом указао на значај науке у развоју једног друштва.

Поред њега, гостима из целог региона обратила се Ана Трбовић, декан ФЕФА факулета, Вера Дондур, председница Националног савета за науку, Тони Верхеијен из Светске банке, Мартин Керн, шеф операција ЕУ делегације у Србији и Марио Скалет из УНЕСКО, који је поздравио скуп у уме Ирине Бокове, генералног секретара УНЕСКО, који је покровитељ конференције.

Конференцију су присуствовали и министри из Босне и Херцеговине и ентитета Републике Српске, као и представници Министарства науке Црне Горе. Уз њих, на отварању су били и представници САНУ и свих значајнијих института и универзитета у Србији, али и региону.

Конференцију је отворила Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке, која је поздрављајући госте указала на пресудан значај регионалне сарадње у подизању нивоа научне културе, као предуслова за будући економски развој региона.

Истражите више на сајту Прве регионалне конференције промоције науке SCIPROM

Фотографије: Милован Миленковић, Саша Чолић / ЦПН

 

Остале активности