ЦПН трибина о храни

ЦПН трибина о храни

На врло посећеној трибини у Великој сали СКЦ-а, 17. октобра разговарало се о једној од тренутно изузетно актуелних тема – о храни

У четвртак, 17. октобра, у 19 часова, у Великој сали СКЦ-а, ЦПН је организовао још једну научнопопуларну трибину, овога пута на тему хране.

Генетички измењени организми који се примењују у индустрији хране могли би да омогуће опстанак човечанства у оволиком броју у наредним вековима. Са друге стране, у последње време расту покрети који заговарају одрживе – органске – облике производње хране, која је можда има нижи степен приноса, али садржи већу нутриционистичку вредност.

Поводом Светског дана хране, на октобарској трибини Центра за промоцију науке говорили су уважени стручњаци за исхрану, генетику и производњу хране, који су овом приликом указали на само неке од бројних изазова са којима се свакодневно суочавамо у Србији: какву храну једемо, да ли је она довољно тестирана, ко доноси одлуку о њеном квалитету, да ли је органска храна одржива, као и да ли треба да одустанемо од ГМО-а.

Проф. Трбовић је указао и на проблеме у вези са генетички измењеном храном, нагласивши да кукуруз који је измењен како би могао да се брани од штеточина има ген који производи Bt отров, тј. пестицид који убија штеточине чим почну да га једу. Такав кукуруз нужно садржи у себи отрове који могу бити штетни уколико би се нашли у људској исхрани.

У последње време расту покрети који заговарају одрживе (органске) облике производње хране и у Србији. На трибини је било речи и о Националном удружењу за производњу органске хране у Србији.

Здравље људи умногоме зависи од квалитета исхране. Велики број особа је данас алергичан на неку врсту хране, а још је већи број оних који пате од гојазности. Биохемичар Воин Петровић је указао на одређене алергене у храни.

Истражите више о генетиски измењеним организмима у ЦПН наукографици.

 

Остале активности