CPN tribina o hrani

CPN tribina o hrani

Na vrlo posećenoj tribini u Velikoj sali SKC-a, 17. oktobra razgovaralo se o jednoj od trenutno izuzetno aktuelnih tema – o hrani

U četvrtak, 17. oktobra, u 19 časova, u Velikoj sali SKC-a, CPN je organizovao još jednu naučnopopularnu tribinu, ovoga puta na temu hrane.

Genetički izmenjeni organizmi koji se primenjuju u industriji hrane mogli bi da omoguće opstanak čovečanstva u ovolikom broju u narednim vekovima. Sa druge strane, u poslednje vreme rastu pokreti koji zagovaraju održive – organske – oblike proizvodnje hrane, koja je možda ima niži stepen prinosa, ali sadrži veću nutricionističku vrednost.

Povodom Svetskog dana hrane, na oktobarskoj tribini Centra za promociju nauke govorili su uvaženi stručnjaci za ishranu, genetiku i proizvodnju hrane, koji su ovom prilikom ukazali na samo neke od brojnih izazova sa kojima se svakodnevno suočavamo u Srbiji: kakvu hranu jedemo, da li je ona dovoljno testirana, ko donosi odluku o njenom kvalitetu, da li je organska hrana održiva, kao i da li treba da odustanemo od GMO-a.

Prof. Trbović je ukazao i na probleme u vezi sa genetički izmenjenom hranom, naglasivši da kukuruz koji je izmenjen kako bi mogao da se brani od štetočina ima gen koji proizvodi Bt otrov, tj. pesticid koji ubija štetočine čim počnu da ga jedu. Takav kukuruz nužno sadrži u sebi otrove koji mogu biti štetni ukoliko bi se našli u ljudskoj ishrani.

U poslednje vreme rastu pokreti koji zagovaraju održive (organske) oblike proizvodnje hrane i u Srbiji. Na tribini je bilo reči i o Nacionalnom udruženju za proizvodnju organske hrane u Srbiji.

Zdravlje ljudi umnogome zavisi od kvaliteta ishrane. Veliki broj osoba je danas alergičan na neku vrstu hrane, a još je veći broj onih koji pate od gojaznosti. Biohemičar Voin Petrović je ukazao na određene alergene u hrani.

Istražite više o genetiski izmenjenim organizmima u CPN naukografici.

 

Ostale aktivnosti