Семинари за докторанде

Семинари за докторанде

У сарадњи са Центром за промоцију науке, Кобсон је организовао низ семинара о научним информацијама[:]

1

У сарадњи са Кобсон-ом и универзитетским библиотекама у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, ЦПН је организовао три семинара о научној комуникацији и научним информацијама на којима је присуствовало више од 200 докторанада и истраживача. 

У оквиру семинара намењених докторандима, осмишљених да заинтересоване истраживаче упуте у свет објављивања научних резултата и научне комуникације, организовано је и представљање нових издања ЦПН-а посвећених различитим формама научне комуникације.

2

На семинарима, одржаним 24. фебруара у Централној библиотеци Универзитета у Новом Саду, 1. марта у великој сали Универзитета у Нишу и 2. марта у Универзитетској библиотеци у Крагујевцу, говорили су начелница Кобсон-а, Татјана Тимотијевић, начелница Кобсона, Иван Умељић, уредник издања Центра за промоцију науке и Никола Здравковић, научни новинар.

У свом излагању, ослоњеном на издање „Увод у објављивање научних публикација“, које је у целости доступно на интернет адреси nauka.cpn.rs, Татјана Тимотијевић је истраживаче упознала са бројним темама повезаним са светом научног издаваштва и вредновања научног рада, у распону од цитатних база, импакт фактора, Хиршовог индекса, до процеса слања научних прилога часописима и проблемима повезаним са плагијаризмом.

3

Иван Умељић је представио „Одравњивање“, први икада одбрањени докторат у форми стрипа, који је последњих година изазива велику пажњу академске јавности, као и теме о којима говори књига „Научна комуникација“, први практични приручник ове врсте објављен на српском језику. Никола Здравковић је изложио концепт и структуру несвакидашњег експеримента из научне комуникације, књиге „Докторати у прози: илустроване приче“, коју је ЦПН недавно објавио.

У плану је да се у наредном периоду сличан семинар одржи и за докторанде и истраживаче Универзитета у Београду.

Остале активности