Сто година Београдске школе физиологије

Сто година Београдске школе физиологије

Обележено сто година од оснивања Београдске школе физиологије подсећањем на њеног оснивача др Ивана Ђају

Повод за панел-дискусију „Nulla dies sine eхperimento“ („Ниједан дан без експеримента“) била је велика годишњица: читав век од оснивања Београдске школе физиологије. Циљ панел-дискусије, коју је 30. новембра 2011. организовао Центар за промоцију науке, у сарадњи са Институтом за физиологију и биохемију Биолошког факултета, био је да се младима приближи физиологија и да се шира јавност упозна са ликом и делом проф. др Ивана Ђаје, нашег најуспешнијег физиолога и оснивача Београдске школе физиологије.

Иван Ђаја (21. јул 1884 – 1. октобар 1957) био је српски биолог и физиолог и оснивач прве Катедре за физиологију у југоисточној Европи. Био је и ректор Универзитета у Београду, редовни члан Српске академије наука и уметности и први дописник „Политике“ из иностранства.

Осим о фасцинантном животу и каријери овог врсног научника, у галерији „Озон“ слушаоци су могли да сазнају више о визионарским експериментима и испитивању хипотермије, као и да открију зашто овај феномен представља стање „на граници живота“.

 

Остале активности