Свемирски лифт у Београду

Свемирски лифт у Београду

Професор Хиро Фуџи из Јапана представио свемирске лифтове и пратеће технологије публици Научног клуба ЦПН-а у петак, 26. децембра[:]

DSC_0071

Професор Хиро Фуџи из Јапана представио је београдској публици своје дугогодишње искуство у раду на развијању технологија у области астронаутике, неопходних за изградњу буквално највећег грађевинског подухвата у историји човека – свемирског лифта.

Мада укупни буџет једног оваквог пројекта прелази бројку од 75 милијарди евра, према његовим речима јапанска компанија Обајаши планира да изгради први свемирски лифт, висине 96.000 километара до 2050. године.

Иначе, професор Хиро Фуџи је у Београду био гост Математичког иснтиутута САНУ и проф Вељка Милутиновића са Електротехничког факултета. На позив ЦПН, током боравка у Београду, у петак, 26. децембра у 19 часова, одржао је популарно предавање у оквиру програма Моја теорија у Научном клубу.

DSC_0074

На одушевљење присутних посетилаца, професор Фуџи је путем неколико видео клипова представио пројекат у оквиру којег је са члановима свог тима постављао дугачку свемирску траку у простор око Земље.

Био је то први успешан пројекат ове врсте на свету. Дужина постављене траке је 31,7 километара и представља светски рекорд. Да би се поставио свемирски лифт, неопходно је поставити сличну траку, али много веће дужине. Иако је ово пионирски подухват професора Фуџија и његовог тима, овај принцип ће потенцијално послужити будућим градитељима.

Такође, говорио је о технологијама помоћу којих ће свемирски лифт морати активно да избегава опасности које прете из свемира, као што је свемирски отпад у Земљиној орбити или разно космичко камење.

DSC_0056

У погледу развијања угљеничних наноцеви, према речима професора Фуџија, тек смо успели да саградимо цеви дужине неколико центиметара, а оно што нам је неопходно су цеви дужине неколико десетина километара. Ово можда предсатвља и највећи проблем, јер је њихова производња кључ успеха у изградњи свемирског лифта.

Хиро Фуџи је током четрдесет година рада објавио око 150 научних радова о динамици и управљању инфраструктурама у свемиру. Обучио је више од 200 студената мастер и докторских студија. Тренутно је професор емеритус на токијском Метрополитен институту и професор аерокосмонаутике на Нихон универзитету и Технолошком институту Канагава у Токију. Професор Фуџи држи почасни докторат Универзитета у Београду.

Оснивач је и председник компаније TMIT & Co. Ltd и научни сарадник јапанске свемирске агенција JAXA. Придружени је члан познатог Америчког института за аеронаутику и астронаутику и представник првог пројекта који је успешно спровео постављање траке у свемиру, веома битног аспекта изградње свемирских лифтова.

DSC_0091

Истражите више о свемирским лифтовима.

Остале активности