ЦПН трибина о комети

ЦПН трибина о комети

Трибина  ”Чекајући комету” забележила огромну посету. Познати београдски астрономи 7. марта говорили пред препуном Великом салом СКЦ.

После више занимљивих астрономских догађаја током фебруара и марта, Центар за промоцију науке је 7. марта, у 19 часова организовао трибину „Чекајући комету“, у Великој сали Студентског културног центра у Београду. Реч је о још једном догађају из серије Трибина средом ЦПН, али је он окупио највише посетилаца до сада.

Након што су је најавили бројни београдски медији, трибина је изазвала велико интересовање разнолике публике, која је пуна два сата у препуној сали Студентског културног центра нетремице слушала најпознатије београдске астрономе и промотере науке.

Централна тема трибине био је пролазак комете C/2011 L4, која је ових дана у нашим крајевима видљива голим оком. Уз то, учесници трибине су се осврнули на појаву метеора над Русијом од 15. фебруара, као и пролазак астероида DA14 истог тог дана.

На трибини се разговарало и о потенцијалној опасности од удара небеских тела, о могућности заштите наше планете и другим темама у вези са свемиром. Било је речи и о томе на који се начин ове небеске појаве помињу у популарној научно-фантастичој литератури, стрипу, филму, али и у старим хроникама и древним рукописима.

Посебна пажња је посвећена разним научним заблудама, сујеверју и страховима који се везују за комете и мала небеска тела.

Учесници трибине ЦПН су били астрофизичар Милан М. Ћирковић из Астрономске опсерваторије у Београду, слободни конструктор Воја Антонић, астроном Игор Смолић из Института за физику у Београду, Никола Божић из Истраживачкe станицe „Петница“, Себастиан Аданко из Друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчић” и Драгана Грбић из Института за књижевност и уметност.

Трибину је модерисао Слободан Бубњевић из Центра за промоцију науке.

Организаторка догађаја је била Марија Николић, а у припреми су, уз бројне сараднике из Центра, значајан допринос дали и запослени у Студенском културном центру, који је био изузетан домаћин Центру у организацији ове манифестације.

Следећа масовна трибина ове врсте припрема за април 2013. и то на тему Генетичког порекла народа.

Истражите више на Елементаријуму о кометама.

Остале активности