CPN tribina o kometi

CPN tribina o kometi

Tribina  ”Čekajući kometu” zabeležila ogromnu posetu. Poznati beogradski astronomi 7. marta govorili pred prepunom Velikom salom SKC.

Posle više zanimljivih astronomskih događaja tokom februara i marta, Centar za promociju nauke je 7. marta, u 19 časova organizovao tribinu „Čekajući kometu“, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Reč je o još jednom događaju iz serije Tribina sredom CPN, ali je on okupio najviše posetilaca do sada.

Nakon što su je najavili brojni beogradski mediji, tribina je izazvala veliko interesovanje raznolike publike, koja je puna dva sata u prepunoj sali Studentskog kulturnog centra netremice slušala najpoznatije beogradske astronome i promotere nauke.

Centralna tema tribine bio je prolazak komete C/2011 L4, koja je ovih dana u našim krajevima vidljiva golim okom. Uz to, učesnici tribine su se osvrnuli na pojavu meteora nad Rusijom od 15. februara, kao i prolazak asteroida DA14 istog tog dana.

Na tribini se razgovaralo i o potencijalnoj opasnosti od udara nebeskih tela, o mogućnosti zaštite naše planete i drugim temama u vezi sa svemirom. Bilo je reči i o tome na koji se način ove nebeske pojave pominju u popularnoj naučno-fantastičoj literaturi, stripu, filmu, ali i u starim hronikama i drevnim rukopisima.

Posebna pažnja je posvećena raznim naučnim zabludama, sujeverju i strahovima koji se vezuju za komete i mala nebeska tela.

Učesnici tribine CPN su bili astrofizičar Milan M. Ćirković iz Astronomske opservatorije u Beogradu, slobodni konstruktor Voja Antonić, astronom Igor Smolić iz Instituta za fiziku u Beogradu, Nikola Božić iz Istraživačke stanice „Petnica“, Sebastian Adanko iz Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić” i Dragana Grbić iz Instituta za književnost i umetnost.

Tribinu je moderisao Slobodan Bubnjević iz Centra za promociju nauke.

Organizatorka događaja je bila Marija Nikolić, a u pripremi su, uz brojne saradnike iz Centra, značajan doprinos dali i zaposleni u Studenskom kulturnom centru, koji je bio izuzetan domaćin Centru u organizaciji ove manifestacije.

Sledeća masovna tribina ove vrste priprema za april 2013. i to na temu Genetičkog porekla naroda.

Istražite više na Elementarijumu o kometama.

Ostale aktivnosti