ЦПН у Панчеву

ЦПН у Панчеву

У Културном центру Панчева говорило се о кометама, астероидима и метеорима. Упоредо са трибином, у Панчеву је гостовао и путујући планетаријум ЦПН-a

Након Земуна и Београда, путујући планетаријум ЦПН-а је гостовао и у Панчеву. Планетаријум је 27. фебруара постављен у гимнастичкој сали ОШ „Браца Петров“. Планетаријум су посетили ученици више основних и средњих школа у Панчеву, а организацију овог програма је помогао локални координатор Центра за промоцију науке Срђан Станковић.

Истог дана, 27. фебруара, са почетком у 18 часова, ЦПН је уз помоћ Културног центра Панчева организовао и Трибину средом „Тамна страна свемира“.

На трибини су говорили Милан М. Ћирковић из Астрономске опсерваторије у Београду, Никола Божић из Истраживачкe станицe „Петница“, Игор Смолић из Института за физику у Београду и Себастиан Аданко из Друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“, а модератор је био Слободан Бубњевић.

Учесници трибине су из различитих углова представили теме у вези са небеским телима блиским Земљи и друге појаве у космосу. Актуелна збивања у свемиру, која су последњих недеља у центру медијске пажње, била су централна тема.

Публика je у Галерији савремене уметности са великом пажњом слушала научно аргументоване, али и духовите коментаре на тему наших знања о космосу, астероидима, кометама, метеорима, новим и старим дешавањима на небу, а поменут је и начин на који се о овим темама говори у популарној СФ литератури, стрипу и на филму.

Иако је наглашено да је мала вероватноћа да током живота људи Земљу погоди небеско тело које би могло да збрише живот са наше планете, ипак су помињани и филмски хероји увек спремни да је спасу од претњи из свемира. Са друге стране, у зони научних аргумената и приступа астрономским дешавањима, присутни научници су се бавили и медијском сликом и сензационалистичким приказима ових појава, који често дају измењену слику и усмеравају пажњу на ненаучне теме.

О свим овим темама разговараће се и у Београду, 7. марта, у 19 часова на новој трибини Центра за промоцију науке, у Студенстком културном центру, у време проласка комете C2011/L4. Истражите више о трибини Чекајући комету.

Остале активности