Tура We Inspire You!

Tура We Inspire You!

Центар за промоцију науке oрганизовао је четвородневну туру под називом We Inspire You!, од 12. до 15. јуна, уз обилазак Арс Електронике у Линцу, и Галерије Капелица и Куће експеримената у Љубљани

Тура We Inspire You!, коју је Центар за промоцију науке организовао од 12. до 15. јуна, окупила је 35 професионалаца из области науке, образовања, уметности и медија са циљем да се ближе упознају са моделима рада и активностима институција чији примарни циљ јесте спој науке, нових технологија и уметности.

Програм је реализован у оквиру пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције(European ARTificial Intelligence Lab  AI Lab), финансираног кроз програм Креативна Европа Европске комисије. Пројекат AI Lab окупља 13 европских организација које повезују науку и уметност, како би се кроз заједничко деловање и интердисциплинарну сарадњу боље разумели концепти будућности обележени вештачком интелигенцијом као кључном технологијом и највећим друштвеним изазовом пред нама.

Током боравка у Линцу, учесници турнеје имали су прилику да се детаљније упознају са разноврсним активностима институције Арс Електроника. Ово једна је од најпрестижнијих светских институција које се баве спојем уметности, науке и нових технологија, a истоимени фестивал, који се одржава сваке прве недеље у септембру, врхунац је годишње продукције и активности које ова установа организује.

Галерија Капелица у Љубљани основана је пре 25 година и једна је од пионирских организација које развијају уметничке програме и радове на пресеку уметности и науке. Њен директор, Јуриј Крпан, детаљно је описао авангардни концепт ове галерије која већ деценијама повезује уметнике, стручњаке из разних области и публику у њиховом заједничком истраживачком раду на пољу уметности.

Кућа експеримената (Hiša eksperimentov), сродна је институција Центру за промоцију науке када су у питању образовни програми и научни садржаји намењени пре свега деци и младима. Миха Кос, директор Куће експеримената, поздравио је учеснике туре We Inspire You!, који су  затим сами истраживали простор и интерактивне експонате, осмишљене тако да подстичу радозналост и креативност, али и критичко размишљање.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Остале активности