У Лесковцу представљени National Geographic и Елементи

У Лесковцу представљени National Geographic и Елементи

У петак, 6. новембра, на позив Центра за стручно усавршавање у образовању, у Лесковцу су гостовали уредници часописа National Geographic Игор Рил и часописа Елементи Иван Умељић.

Уредници два угледна научнопопуларна часописа представили су најновија издања, говорили о актуелним научним темама, о уредничком послу, као и о самом процесу припремања часописа.

Пандемија ковида-19 преуредила је читав свет, променила и све аспекте наших живота и, што је очекивано, постала је доминантна тема научнопопуларних часописа.

Главни и одговорни уредник часописа National Geographic Игор Рил каже да када је пре 14 година припремао први број српског издања, није могао ни да помисли да ће ове 2020. рођендан часописа и 169. број дочекати у „пандемијским“ условима, а да ће комплетно издање најновијег броја, насловљеног „Заражени свет – како је пандемија променила наше животе“, бити посвећено управо борби против разорног вируса – али и теоријама завере, дезинформација, и последицама никада израженије друштвене неједнакости.

Иван Умељић се потом осврнуо на летње издање Елемената, чији је темат „Пандемија и пандемонијум“ донео низ чланака угледних истраживача и научних новинара о теми која је ове године потиснула све у други план. Умељић је представио и најзанимљивије теме из најновијег броја посвећене климатским и друштвеним променама, али и статистичкој писмености, идејама о колонизацији Марса, и социјалним и здравственим аспектима ходања, патолошком алтруизму итд.

Актуелна издања часописа National Geographic и Елемената могу се пронаћи на боље снабдевеним киосцима широм Србије.

 

Остале активности