U Leskovcu predstavljeni National Geographic i Elementi

U Leskovcu predstavljeni National Geographic i Elementi

U petak, 6. novembra, na poziv Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju, u Leskovcu su gostovali urednici časopisa National Geographic Igor Ril i časopisa Elementi Ivan Umeljić.

Urednici dva ugledna naučnopopularna časopisa predstavili su najnovija izdanja, govorili o aktuelnim naučnim temama, o uredničkom poslu, kao i o samom procesu pripremanja časopisa.

Pandemija kovida-19 preuredila je čitav svet, promenila i sve aspekte naših života i, što je očekivano, postala je dominantna tema naučnopopularnih časopisa.

Glavni i odgovorni urednik časopisa National Geographic Igor Ril kaže da kada je pre 14 godina pripremao prvi broj srpskog izdanja, nije mogao ni da pomisli da će ove 2020. rođendan časopisa i 169. broj dočekati u „pandemijskim“ uslovima, a da će kompletno izdanje najnovijeg broja, naslovljenog „Zaraženi svet – kako je pandemija promenila naše živote“, biti posvećeno upravo borbi protiv razornog virusa – ali i teorijama zavere, dezinformacija, i posledicama nikada izraženije društvene nejednakosti.

Ivan Umeljić se potom osvrnuo na letnje izdanje Elemenata, čiji je temat „Pandemija i pandemonijum“ doneo niz članaka uglednih istraživača i naučnih novinara o temi koja je ove godine potisnula sve u drugi plan. Umeljić je predstavio i najzanimljivije teme iz najnovijeg broja posvećene klimatskim i društvenim promenama, ali i statističkoj pismenosti, idejama o kolonizaciji Marsa, i socijalnim i zdravstvenim aspektima hodanja, patološkom altruizmu itd.

Aktuelna izdanja časopisa National Geographic i Elemenata mogu se pronaći na bolje snabdevenim kioscima širom Srbije.

 

Ostale aktivnosti