Пројекти промоције науке у научним клубовима

Не)могућа мисија

Александар Миленковић

НК Крагујевац и НК Ужице

Пројекат ,,(Не)могућа мисија“ намењен је ученицима I и II разреда средњих школа који ће се кроз радионице упознати са ласерима, сензорима, електронским компонентама, са начином повезивања истих, као и са основним концептима криптографије.

 

Сателитско осматрање у животној средини

Никола Младеновић

НК Лесковац и НК Ниш

Кроз презентације о употреби ГИС и сателитских података те практичан рад ученици би учествовали на изради еколошког атласа града Лесковца и на тај начин стекли различита знања о екологији, заштити животне средине и употребом информационих система зарад истраживања и унапређења стања животне средине у свом граду.

D Set Lab

Ивана Круљ

НК Ниш и НК Крагујевац

Пројектом је предвиђено да ученици реализују десет лабораторијских вежби из области акустике и оптике, укључујући и мерења на оближњој обали Нишаве, односно Језера у Крагујевцу, да на тај начин остваре свеобухватнији поглед на природу и своје окружење, своје тело, свој живот и своју улогу у природном и друштвеном окружењу.

Заробљени у тами

Далибор Рајковић

НК Крагујевац и НК Ужице

Пројекат заробљени у тами представља мултидисциплинарни пројекат физике, психолошко -педагошке науке и глуме. У овом пројекту је развијена педагошка метода учења где се кроз глуму објашњавају одређене физичке законитости електромагнетизма и њихова примена кроз демонстративне огледе

Генетички изазов!

Сузана Милошевић Добричић

НК Крагујевац и НК Кикинда

Пројекат „Генетички изазов!“ намењен је ученицима основе школе са циљем да им, кроз низ експерименталних и креативних радионица у Научном клубу, дочара и приближи науку генетику. Активности у пројекту су осмишљене да деца постављају питања, истражују, долазе до решења и закључака, а у томе ће им помоћи једноставни експерименти изоловања ДНК из различитог воћа, посматрање Баровог тела под микроскопом, израда модела ДНК, квиз знања, игра форензике, занимљивости из света генетике.

Формулу израчунај здрављем се наоружај

Милена Живковић

НК Крагујевац и НК Ужице

Интегративни приступ у образовном процесу обједињује идеју целовитости, структурирања и универзалности везе која постоји између објеката из реалности. Појам „интеграција“ значи сједињавање одређених делова у једну целину и међусобног повезивања аутономних елемената. Радионице засноване на овом приступу, могу бити за ученике веома стимулативне и подстицајне.

У потрази за благом

Далибор Рајковић

НК Крагујевац и НК Ужице

Пројекат је намењен ученицима основних школа који ће имати прилику да се упознају са законима оптике, ласерима, сензорима и другим компонентама, али и да развијају способност логичког, апстрактног и дивергентног мишљења.  Уз помоћ едукатора и упутстава из свеске, ученици треба да отворе ковчег у ком се налази боца са невидљивом поруком на којој се налази низ математичких и физичких проблема чијим решавањем се стиже до блага.

 

Од извора до ушћа реке, да ли постоје разлике?

Сузана Милошевић Добричић

НК Крагујевац и НК Горњи Милановац

Деца ће учење садржаја у школским клупама заменити искуственим учењем. Ученици истражују физичке- хемијске особине воде, биодиверзитет реке. На основу резултата самостално изводе закључке о разликама у речном току при чему квалитет воде одређују на основу живог света. На овај начин ученике уводимо у технике мониторинга река, микроскопирања, примене хемијских експеримената, техникама изучавања физичких особина воде.

 

Звездано небо

Зоран Томић

НК Крушевац и НК Лесковац

Ноћно небо је музеј који нам је свима доступан и који нуди пуно занимљивих догађаја и ствари за посматрање. Нажалост, лоше постављена улична расвета и њено лоше усмеравање, посебно у урбаним срединама, „једу“ звезде на небу и онемогућавају љубитеље астрономије да уживају у њеним лепотама и посматрају објекте попут галаксија, звезданих јата, небула итд.  Због тога овим пројектом поред жеље да љубитеље науке упознамо са објектима који се на њему виде, циљ је и да се евидентира ниво светлосног загађења на подручју Крушевца и Лесковца.

Концерт за физику и два локвања, без пања

Јелена Радовановић

НК Ужице и НК Крагујевац

Пројекат „Концерт за физику и два локвања, без пања“ намењен је промоцији науке и подизању научне писмености ученика узраста 10-12 година уз подстицање њихове радозналости и креативности, уз мало буке и пословица и пуно повезивања различитих наука. Активности комбинују употребу лако доступних материјала и бесплатних андроид апликација за мерење јачине звука и фреквенције претварајући паметни телефон у праву малу лабораторију звука.

 

У земљином комшилуку

Сања Стјепановић

НК Рановац и НК Смедерево

Пројекат „У Земљином комшилуку“ као основну идеју има приближавање појмова из астрономије деци и младима кроз посматрање ноћног неба. Посебно заинтересована деца и млади би имали могућност да кроз истраживачки рад представе изабрано небеско тело или појаву, а најбољи радови били би презентовани, а аутори награђени.

Помозимо природи колико и она помаже нама

Милена Живковић

НК Крагујевац и НК Ужице

Акумулирани еколошки проблеми свакако чине једно од кључних обележја данашње цивилизације. Пројекат „Помозимо природи колико и она помаже нама“ нуди ученицима могућност да се спојем више наука упознају са колошким пробемима и учествују у занимљивим радионицама као млади истраживачи.

Пројекти промоције науке

Невладина организација "Carpe Noctem"

Еколошка Супернова – популаризација проблематике светлосног загађења

Марина Павловић

Пројекат представља наредни корак у информисању шире и научне јавности Србије о проблематици светлосног загађења животне средине. Овај феномен није обрађен ни на једном нивоу образовања. Предвиђене су посете десет градова, где ће се одржати научно- популарна предавања и радионице за ширу јавну заједницу. Крајњи продукт пројекта је подизање нивоа свести становништва о овој непознаници, али и умрежавање научних и еколошких институција.

Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Универзитет у Београду

Мала школа ДНКлогије

Бранка Зукић

„Мала школа ДНКлогије“ је програм популаризације науке у Србији чија је реализација отпочела 2009. године и континуирано се одвија до данас. Програмом је до сада обухваћено више хиљада деце и многа места у унутрашњости. Програм се реализује се кроз два вида активности: Путујућа лабораторија и Радионица. Обе активности обухватају „уради сам“ експерименте и презентацију најновијих открића молекуларне биологије и биомедицине на популаран начин.

Невладина организација "Carpe Noctem"

Fruška gora ispod zvezdanog mora

Дајана Бјелајац

Због непостојања већих рељефних препрека на територији Војводине, светлосно загађење из насељених средина се несметано шири и прекрива небески свод изнад заштићених подручја угрожавајући живи свет. Предвиђене су две ноћне шетње на Фрушкој гори приликом којих ће се одвијати активна едукација, док ће се у Новом Саду одржати научно-популарно предавање и представити конкретни кораци ка заштити животне средине од светлосног загађења.

Гимназија ''Светозар Марковић''

Фестивал “Наук није баук 12“

Маријан Мишић

Пројекат „Наук није баук“ представља значајну регионалну манифестацију, дводневни фестивал науке са међународним учешћем, који се реализује од 2009. године. Организатор и оснивач фестивала је Гимназија „Светозар Марковић” из Ниша. Пројекат има за циљ промоцију и популаризацију квалитетног образовања, иновативности, науке и научноистраживачког рада међу младима.

Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић"-Институт од националног значаја за Републику Србију

Ћелија за сваког, сапуница против Корона вируса

Бранка Шошић-Јурјевић

„Ћелија за сваког, сапуница против Корона вируса“, има за циљ да деци основношколског узраста приближи основне појмове биологије, вирусологије, имунологије. Кроз игру би научили о основи развоја болести, начинима тестирања, мерама превенције, као и истраживању потенцијалних лекова и вакцина. Пројекат би реализовали кроз низ интерактивних радионица у основним школама на територији Републике Србије.

Српско еволуционо друштво (СЕД)

Опасуљи се

Мирко Ђорђевић

Основни циљ пројекта грађанске науке “Опасуљи се” јесте анализа биодиверзитета бактерије из рода волбахија (Wolbachia) код штетне врсте инсекта, пасуљевог жишка (Acanthoscelides obtectus), зарад развоја иновативне технике биоконтроле. Кроз волонтирање у овом пројекту ученици средњих школа, чланови научних клубова, локални произвођачи пасуља и шира јавност упознаће се са штетним ефектима инсектицида на животну средину и здравље људи, као и са савременим техникама биоконтроле.

Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић"- Институт од националног значаја за републику Србију, Универзитет у Београду

Функционална храна 21. века – Природни производи из перспективе научника Марија Иванов

Пројекат  је базиран на експерименталним подацима добијеним у току дугогодишњег научног рада чланова тима, који ће на сликовит начин представити значај хране и природних производа. У оквиру пројекта учесници ће се упознавати са савременим достугнућима у овој области, што ће бити представљено кроз занимљив садржај којим ће се природни производи пореклом из биљака и гљива приказати као биолошки агенси који имају потенцијал за примену у фармацији, медицини и индустрији хране.

Институт за физику Београд

Дан астрономије у Банатским селима

Владимир Срећковић

У Банатским селима, где деца немају прилику да од компетентних стручњака сазнају више о модерним астрономским достигнућима, великанима наше науке и разликама између астрономије и астрологије, односно између науке и квазинауке, организује се Дан астрономије, у основној школи, библиотеци или некој културно-просветној установи.

Астрономско друштво "Алфа"

Малим корацима ка астрономији

Милан Милошевић

Проучавањем и разумевањем начина на који функционише свет око нас и развојем астрономије као науке неочекивано је започета једна нова ера за човечанство – доба компјутера и технологије.  Са идејом да се и будуће генерације заинтересују и посвете даљем учењу и истраживању из области астрономије и физике, биће организоване бројне активности на територији јужне и југоисточне Србије.

Факултет за физичку хемију, Универзитет у Београду

Наука око нас 12

Игор Пашти

Промоција научне мисли је основа развоја и одрживости сваког савременог друштва.  У оквиру пројекта ученици средњих школа су гости Факултета за физичку хемију у току једног дана, четири пута годишње. Сет интерактивних научно- популарних предавања од укупно 45 минута праћен је експерименталним радом у лабораторијама Факултета, који ученици изводе самостално под надзором студената Факултета.

Машинско - електротехничка школа "Гоша"

Школски фестивал науке „Доживи науку кроз физику, хемију и механику“

Владан Старчевић

У 2021.години, години великог јубилеја наше школе 75 – година, планирамо одржавање десетог јубиларног фестивала науке, тема фестивал је : Наука је победила. Наш школски фестивал науке на веома занимљив и креативан начин ученицима приближава науку. Приближићемо ученицима техничке науке и роботику кроз програмирање, примену електротехнике и машинства, саобраћај; природне науке кроз хемију, физику, биологију, астрономију и медицину.

Центар за развој образовања ''Планета''

Физи Бизи Фест 10

Ена Стојковић

Физи Бизи Фест (ФБФ 10) је међународни научно-популарни догађај који већ девет година уназад промовише науку међу децом и младима. Јубиларни ФБФ 10 обухвата три целине: научно-експерименталне поставке (где деца и млади презентују науку својим вршњацима и код њих развијају интересовање и љубав према науци), научно-популарна предавања намењена различитим узрастима и такмичење ученичких истраживачких радова у виду постер презентација.

Технолошко-металуршки факултет, Универзитет у Београду

Завирите у електрохемијску ћелију 2

Мила Крстајић Пајић

У Години електрохемије у Србији, ученици средњих школа и студенти почетних година факултета природних наука моћи ће да се кроз експерименталне радионице и занимљива научно популарна предавања упознају са разним применама електрохемије у свакодневном животу, њеним изузетним значајем у индустрији и науци, као и начином изучавања електрохемије и електрохемијског инжењерства на Катедри за физичку хемију и електрохемију (ФЕХ) Технолошко-металуршког факултета (ТМФ).

Друштво истраживача ,,Владимир Мандић-Манда"

Наука кроз објектив младих

Катарина Петровић

Пројектом је предвиђен низ активности, као што је организација јавних догађаја који подразумевају предавања, телескопска посматрања, изложбе астрономских фотографија, трибине по основним и средњим школама, пројекције документарних филмова и радионице. Такође, пројектом је предвиђена организација научних кампова у природи, чији ће учесници имати прилике да се едукују у различитим научним сферама.

Астрономско друштво "Руђер Бошковић"

Школа астрономије за почетнике 2020.

Александар Оташевић

„Школу астрономије за почетнике 2020.“ чине две основне целине – теоријски курс (32 теме у исто толико једночасовних предавања) и практични курс (девет тема у исто толико једночасовних предавања и практична обука на телескопу у току више вечери).  „Школа астрономије за почетнике 2020.“ је намењена свима заинтересованима, уз доњу старосну границу од десет година. Предавања и обука су на популарном нивоу, прилагођеном публици широког спектра и нивоа образовања.

Удружење грађана "База Црне овце"

Kлинци-научници

Милан Јокић

Пројекат „Клинци-научници“ представља интерактивну едукативну радионицу намењену деци млађег школског узраста (старости од седам до девет година), која за циљ има да децу на практичан начин упозна са основним принципима примене научног метода. Узимајући за предмет анализе једноставне и њима блиске теме из свакодневног живота једне породице у вези са смањењем производње кућног отпада, деца ће научити основне кораке у примени научног метода.

ОШ "Мома Станојловић"

Са науком на четири стране света

Дејан Добричић

У циљу приближавања природних наука ученицима основне школе, идеја пројекта је да једнодневним излетима на четири локалитета insitu заштите, Бељаница, језеро Гружа, Рудник и Ртањ, деца истраже биолошке, климатске, географске разлоге зашто су ови предели под заштитом државе.  Глас деце и истраживачки радови деце биће представљени суграђанима града Крагујевца и широј јавности у Ноћи истраживача на креативан и уметнички начин.

ОШ "Вук Караџић"

Звуци мога краја

Снежана Шалаи Тибор

Ученици истражују, прикупљају материјале (аудио,видео записе, фотографије).Обилазиће околна села, интервјуисати појединце који знају старе народне песме или игре и оне који имају старе музичке инструменте и народну ношњу. У Научном клубу ће обрађивати материјале које су прикупили и правити заједнички блог као и билтен. Мапираће на интерактивној мапи подручја која су истраживали, ставити фотографије, аудио, видео записе,текст.

Биолошки факултет Универзитета у Београду

БОТАНИЧАР = УМЕТНИК

Марија Гајић

Кроз 12 радионица, децу основношколског узраста упознајемо са светом ботанике кроз два приступа (уметнички и научни). У Ботаничкој башти „Јевремовац“ учесници ће имати прилику да упознају методе које су се традиционално користиле у ботаничким илустрацијама у 19. веку и да прођу кроз емпиријски и креативни процес систематизовања флоре. По завршетку свих радионица, организоваће се изложба од 30 одабраних дечијих радова изложених у стакленику. Циљ нам је да мотивишемо учеснике да „Јевремовац“ доживљавају као „своју“ учионицу под отвореним небом.

Универзитет у Крагујевцу

Дан отворених лабораторија

Ненад Филиповић

Идеја пројекта је да кроз једнодневни догађај прикаже науку из лабораторија и центара у изложбеном простору, у циљу промоције и приближавања науке ученицима средњих и основних школа и општој јавности. Циљ активности је да се покаже на који начин је наука присутна у свакодневним околностима, коришћењем опреме која се налази у лабораторијама и центрима Универзитета у Крагујевцу. Пројекат ће обухватити демонстрације у оквиру 2 различите области: екологија и инжењерство.

Прва крагујевачка гимназија

Дај(т)е се на знање

Ана Марковић

Програмска структура Фестивала осмишљена је кроз низ радионица, експеримената, предавања, приказа нових наставних метода и продуката рада који су конципирани око бриге о животној средини. Само здрава животна средина је основ за очување егзистенције човека, здравог развоја друштва и битан је фактор за достизање неопходног квалитета живота.

Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Универзитет у Београду

Научни календар

др Сандра Драгичевић

Циљ пројекта је да се датуми који су од важности за свест о научним открићима из различитих сфера биологије обележе организовањем тематских предавања, радионица и других садржаја, а који на популаран и занимљив начин учесницима приближавају науку.  Пројектом су предвиђени садржаји који ће ученике и студенте кроз интерактиван, тимски и самосталан рад подстаћи на креативно размишљање и заинтересовати их за научно-истраживачки рад из области биологије.

Народна библиотека „Радоје Домановић“, Лесковац

3Д ЛАБ

Весна Илић

Пројекат „3Д ЛАб“ има за циљ развој капацитета Народне библиотеке у Лесковцу за реализацију научно-истраживачких и едукативни  програма који подстичу младе да кроз 3Д пројекте развијају иновације које задовољавају опште и специфичне потребе грађана и заједнице.

. Астрономско удружење "Еурека" Крушевац

Занимљива онлајн астрономија

Милош Станковић

Интернет пружа велике могућности за промоцију науке, посебно астрономије. Због тога применом савремене опреме као што је роботизован телескоп, ЦЦД камера и интернет могуће је организовати занимљива онлајн предавања која су доступна широкој публици, па и особама са инвалидитетом.

Прва крагујевачка гимназија

Летња школа професора Балтазара

Катарина Вељковић

Летња школа професора Балтазара представља синергију мини предавања, радионица (о програмирању, анализи података, електроници, роботици, уметности,…) и презентације завршних продуката рада у виду мини сајма (један дан).  Кроз организацију ове летње школе ученици из нашег региона били би окупљени у сврху промовисања науке и промоције сопствених научних постигнућа.

Универзитет у Нишу, Електронски факултет у Нишу

За IEEESTEC се спреми

Данијел Данковић

Међународна конференција студентских пројеката IEEESTEC организује се по 13. пут на Електронском факултету у Нишу са циљем популаризације напредних технологија и науке код средњошколаца и студената.  Кроз интензивна стручна предавања и практичне радионице, користећи најсавременију опрему, учесници пројекта ће научити како реализовати пројекат, али и како написати и презентовати научноистраживачки рад, притом ће учити како се ради индивидуално, у тиму, а развиће и такмичарски дух.

Природно-математички факултет Крагујевац

Промоција научне комуникације кроз дугорочну сарадњу научника и наставника у школама

Милан Ковачевић

Промоција научне комуникације (популаризација науке) постаје све значајнија активност за научнике. Један облик примене научне комуникације је кроз научно образовање. Ангажовање између научника и ученика мора бити двосмерна комуникација, где се прича о науци и новим технологијама као и значају науке за развој и опстанак друштва. Посебно у школама, научна комуникација/образовање допире до веома важне категорије, младе популације, са потенцијалом да се утиче на свест ученика и избор у вези са њиховом каријером као истраживача или у научној индустрији.

Биолошки факултет Универзитет у Београду

Неурохистохемијска радионица „МОЗАК У БОЈИ„

Милорад Драгић

Неурохистохемијска радионица „МОЗАК У БОЈИ„ је теоријско- практична радионица која је намењенима ученицима трећих и четвртих разреда гимназија и медицинских стручних школа. Циљ радионице је да кроз теоријско-практичан приступ, ученицима средњих школа приближи неуронауке полазницима и представи биологију као експерименталну науку. Акценат ће бити стављен на озбиљност неуродегенеративних болести и њиховог утицаја на друштво .

Идејна решења за интерактивне експонате у парковима науке

Александра Куч

Еуклидова школица

Еуклидова школица је спој традиционалног и савременог, застарелог и модерног, функционалног и корисног. Еуклидовим школицама усавршавају се мисаоне способности, подстиче концентрација, развија стрпљивост, истрајност, упорност, правилно развоја дечији организам уз координацију покрета и ангажовања мускулатуре скакутањем, ходањем и кретањем.

Алекса Бекић

Анаморфоза

Анаморфоза је врста обмањујућих цртежа, која кроз законе оптике, дозвољава јасно сагледавање слике под одређеним условима. Поменути услови се постижу кроз јасно дефинисање тачке перспективе, или уз помоћ закривљених површина која извитоперене слике доводе у стање у ком је могуће видети прикривену поруку.

Милан Личина

Момент силe

„Момент силе“ је забавно-едукативна инсталација осмишљена за све узрасте, без обзира на родни идентитет и физичку стање физичке кондиције. Посетиоци кроз експонат имају прилику да искусе практичне физичке феномене, а најпре сазнају више о “Архимедовом закону полуге”.

 

Горан Стојићевић

Облакомер

Како на најједноставнији начин сазнати која је врста облака изнад нас и какво нам време „носи“? Одговор је једноставан! Упоредите облак на небу са албумом слика и знаћете све о њему. Експонат функционише на тај начин што посматрач стоји испред табле где су слике различитих врста облака. Средишњи део експоната је провидан. Посматрач кроз отвор гледа какви су тренутно облаци на небу и упоређује са сликама са стране на којима су исписани називи врсте облака

Бранко Гулан

Лентикуларна завеса

Феномен лентикуларности означава слике које дају илузију дубине, или имају могућност промене у зависности од другачије тачке сагледавања. Користећи лентикуларну штампу, веома је лако постићи оптичку илузију која интригира чула посматрача, и подстиче на преиспитивање већ виђеног. „Лентикуларна завеса“, сачињена од испресавијаног, перфорираног, челичног лима формира динамичну игру светлости и сенке кроз ташкасте процепе, чинећи својствен амбијент око експоната.

Научни клубови

Научни клуб Кикинда

 

 

 

Научни клуб Шабац

 

 

 

Научни клуб Смедерево

 

 

Научни клуб Рановац

 

 

Научни клуб Крагујевац

 

Научни клуб Крушевац

 

Научни клуб Чачак

 

 

Научни клуб Горњи Милановац

 

 

Научни клуб Ужице

 

 

 

Научни клуб Ниш

 

 

 

Научни клуб Књажевац

 

 

 

Научни клуб Лесковац

 

 

 

Научни клуб Нови Пазар

 

 

 

 

Научни клуб Кањижа