Завршен летњи ДНК 2021

Завршен летњи ДНК 2021

Свечаном завршницом у Научном клубу, 13. aвгуста, завршен је други циклус летњег Дечјег научног кампа Центра за промоцију науке.

Овогодишњи летњи камп трајао је од 2 до 13 августа, у два циклуса, а био је посебан јер смо по први пут радили комбиновану верзију кампа – уживо и онлајн. Прилику да са нама буде на терену имало је четрдесеторо деце, док је њих преко 100 пратило програм онлајн.

Уочи кампа имали смо преко 150 пријава деце која су желела да учествују. Прилику за уживо камп добило је њих четрдесет, а предност при пријављивању имала су деца која до сада нису уествовала на кампу. Остали су се укључивали сваког јутра преко платформи за видео комуникацију, па смо заједно делили камперско научно искуство. Предвече смо своје приче размењивали на вибер заједницама где су били сви кампери.

Тема овог лета било нам је причање науке. Сваког дана посветили један део истраживањима, а други део учењу како да та истраживања испричамо другима. Поред наших дежурних научника, који су се мењали сваког дана, са нама на кампу био је и Ранко – писац, дежурни запричатор, који је помагао деци да од истраживања направе наратив.

Сваки циклус кампа трајао је пет дана. Понедељак нам је био резервисан за исраживања метаморфоза у животињском свету Великог ратног острва. Тражили смо, пратили и фотографисали смрдибубе, жабе, лептире и тражили све стадијуме њиховог развића. Проверавали смо услове у којима живе. Потом смо ова истраживања причали другима на кампу. Сваки тим имао је свог научног сарадника који им је помагао.

Фото: Марко Рисовић

Другог дана смо се бавили геологијом, у подножју Калемегдана. Тражили смо камење, испитивали његов састав, а са дежурном геолошкињом Аном смо потом учили о њиховом пореклу и значају. Открили смо да је Калемегдан заиста богато геолошко налазиште, макар за нас научне кампере.

Трећи дан смо посветили историји. Научили смо каква је то наука, које методе користи и како је лјуди заправо схватају. Испитивали смо историју наше земље у Музеју Југославије, научили смо нешто о времену у коме су живели наши родитељи, баке и деке. Али пре тога смо се забавили правећи наше историјске споменике, који су причали приче онима који се заиста налазе у музеју.

Четвртог дана смо отишли у звездарску шуму. Посетили смо опсерваторију и тај дан посветили астрономији. Правили смо и своја сазвежђа и причалли приче о планетама. Последњи, пети дан био је резервисан за велику онлајн конференцију, где смо родитељима представљали наше радове, али не баш на начин на који се истраживања обично приказују. Уместо тога, правили смо научне представе и приче. И сви смо на крају уживали.

Слeдећи Дечји научни камп планиран је за зимски распуст, уколико услови дозволе. До тада уживајте истражујући, јер НАУКА ЈЕ СУПЕР!

Остале активности