Završen letnji DNK 2021

Završen letnji DNK 2021

Svečanom završnicom u Naučnom klubu, 13. avgusta, završen je drugi ciklus letnjeg Dečjeg naučnog kampa Centra za promociju nauke.

Ovogodišnji letnji kamp trajao je od 2 do 13 avgusta, u dva ciklusa, a bio je poseban jer smo po prvi put radili kombinovanu verziju kampa – uživo i onlajn. Priliku da sa nama bude na terenu imalo je četrdesetoro dece, dok je njih preko 100 pratilo program onlajn.

Uoči kampa imali smo preko 150 prijava dece koja su želela da učestvuju. Priliku za uživo kamp dobilo je njih četrdeset, a prednost pri prijavljivanju imala su deca koja do sada nisu uestvovala na kampu. Ostali su se uključivali svakog jutra preko platformi za video komunikaciju, pa smo zajedno delili kampersko naučno iskustvo. Predveče smo svoje priče razmenjivali na viber zajednicama gde su bili svi kamperi.

Tema ovog leta bilo nam je pričanje nauke. Svakog dana posvetili jedan deo istraživanjima, a drugi deo učenju kako da ta istraživanja ispričamo drugima. Pored naših dežurnih naučnika, koji su se menjali svakog dana, sa nama na kampu bio je i Ranko – pisac, dežurni zapričator, koji je pomagao deci da od istraživanja naprave narativ.

Svaki ciklus kampa trajao je pet dana. Ponedeljak nam je bio rezervisan za israživanja metamorfoza u životinjskom svetu Velikog ratnog ostrva. Tražili smo, pratili i fotografisali smrdibube, žabe, leptire i tražili sve stadijume njihovog razvića. Proveravali smo uslove u kojima žive. Potom smo ova istraživanja pričali drugima na kampu. Svaki tim imao je svog naučnog saradnika koji im je pomagao.

Foto: Marko Risović

Drugog dana smo se bavili geologijom, u podnožju Kalemegdana. Tražili smo kamenje, ispitivali njegov sastav, a sa dežurnom geološkinjom Anom smo potom učili o njihovom poreklu i značaju. Otkrili smo da je Kalemegdan zaista bogato geološko nalazište, makar za nas naučne kampere.

Treći dan smo posvetili istoriji. Naučili smo kakva je to nauka, koje metode koristi i kako je ljudi zapravo shvataju. Ispitivali smo istoriju naše zemlje u Muzeju Jugoslavije, naučili smo nešto o vremenu u kome su živeli naši roditelji, bake i deke. Ali pre toga smo se zabavili praveći naše istorijske spomenike, koji su pričali priče onima koji se zaista nalaze u muzeju.

Četvrtog dana smo otišli u zvezdarsku šumu. Posetili smo opservatoriju i taj dan posvetili astronomiji. Pravili smo i svoja sazvežđa i pričalli priče o planetama. Poslednji, peti dan bio je rezervisan za veliku onlajn konferenciju, gde smo roditeljima predstavljali naše radove, ali ne baš na način na koji se istraživanja obično prikazuju. Umesto toga, pravili smo naučne predstave i priče. I svi smo na kraju uživali.

Sledeći Dečji naučni kamp planiran je za zimski raspust, ukoliko uslovi dozvole. Do tada uživajte istražujući, jer NAUKA JE SUPER!

Ostale aktivnosti