ЦПН на конференцији посвећеној енергији, одрживом развоју и климатској кризи

ЦПН на конференцији посвећеној енергији, одрживом развоју и климатској кризи

Центар за промоцију науке је представио своје активности у оквиру пројеката RRING и AI Lab на 9. издању међународне конференције ESCC, одржане од 29. августа до 2. септембра 2021. у хибридном формату.

Конференцију осмишљену са циљем обједињавања експерата и разноврсних актера из различитих друштвених области и научних дисциплина, организују грчки Универзитет у Тесалији и Кипарски технолошки универзитет, у сарадњи с више партнерских универзитета из читавог света. Овогодишње издање је било посвећено мултидисциплинарним сарадњама у домену енергије, одрживости, климатских промена, математичких модела и оптимизације, а у контексту све сложенијих друштвених изазова и технолошког напретка.

Сродне активности Центра представио је Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу и национални руководилац пројеката RRING (програм Хоризонт 2020) и European ARTificial Intelligence Lab AI Lab (Креативна Европа), у оквиру сесије под називом „Друштво 5.0: Одговорна истраживања и иновације (RRI) усмерене на климатске промене и одрживост“.

„Односи науке и друштва – глобални оквир и конкретан пример“ била је тема излагања кроз које су представљени резултати у процесу израде и предаје првог националног извештаја на Унескове Препоруке о науци и научним истраживачима. Један могући однос и оквир деловања нуди годишња манифестација Центра – art+science – која од 2016. године представља програме посвећене директном повезивању и сарадњи научника и уметника, са акцентом на савременим научним истраживањима и друштвено актуелним темама, попут вештачке интелигенције и других напредних технологија, климатске кризе, научне етике итд.

Остале активности