Изложба Skeens у галерији Института Сервантес

Изложба Skeens у галерији Института Сервантес

Изложба Skeens шпанске уметнице Елисе Квесте отворена је 8. септембра, у Галерији Института Сервантес, у Београду, као уводни догађај манифестације art+science: светови вештачке интелигенције Центра за промоцију науке.

Рад Елисе Квесте представља критички поглед на друштвене мреже и велике технолошке корпорације, преиспитујући недостатак комуникација, грешке у систему, претерану контролу и виртуелне односе. Назив изложбе представља мешавину речи екран и кожа на енглеском језику (енгл. screen и skin).

Фото: Иван Зупанц

Skeens је посвећен асемблажима физичких тела и многобројним дигиталним екстензијама које формирају већину савремених идентитета. Cупротно од стратегија о дезинформацијама, комодификацији и отуђивању коју промовишу корпорације масовних медија, Skeens нуди алтернативне везе базиране на сећању.

Елиса је започела процес сецирања и реапропријације сопственог дигиталног идентитета путем материјализације малог дела свог дигиталног отиска: последњих десет година свог Фејсбук профила. У ту сврху, искористила је материјале, вештине и симболе текстилне традиције (природно повезане са изражавањем идентитета, али такође дубоко уплетене у порекло компјутације) како би под сопственим корисничким именом креирала серију дела која чине различите делове скупа података архивираног на најраширенијој друштвеној мрежи.

Фото: Иван Зупанц

Skeens је продуциран у уметничком центру LABoral Centro de Arte y Creación Industrial у Хихону, Шпанија. LABoral је један од партнера пројекта АИ Лаб. Рад Елисе Квесте представљен је у Институту Сервантес и Музеју науке и технике и биће доступан публици до 23. октобра.

  • Аутор насловне фотографије је Иван Зупанц.

Остале активности