Izložba Skeens u galeriji Instituta Servantes

Izložba Skeens u galeriji Instituta Servantes

Izložba Skeens španske umetnice Elise Kveste otvorena je 8. septembra, u Galeriji Instituta Servantes, u Beogradu, kao uvodni događaj manifestacije art+science: svetovi veštačke inteligencije Centra za promociju nauke.

Rad Elise Kveste predstavlja kritički pogled na društvene mreže i velike tehnološke korporacije, preispitujući nedostatak komunikacija, greške u sistemu, preteranu kontrolu i virtuelne odnose. Naziv izložbe predstavlja mešavinu reči ekran i koža na engleskom jeziku (engl. screen i skin).

Foto: Ivan Zupanc

Skeens je posvećen asemblažima fizičkih tela i mnogobrojnim digitalnim ekstenzijama koje formiraju većinu savremenih identiteta. Cuprotno od strategija o dezinformacijama, komodifikaciji i otuđivanju koju promovišu korporacije masovnih medija, Skeens nudi alternativne veze bazirane na sećanju.

Elisa je započela proces seciranja i reaproprijacije sopstvenog digitalnog identiteta putem materijalizacije malog dela svog digitalnog otiska: poslednjih deset godina svog Fejsbuk profila. U tu svrhu, iskoristila je materijale, veštine i simbole tekstilne tradicije (prirodno povezane sa izražavanjem identiteta, ali takođe duboko upletene u poreklo kompjutacije) kako bi pod sopstvenim korisničkim imenom kreirala seriju dela koja čine različite delove skupa podataka arhiviranog na najraširenijoj društvenoj mreži.

Foto: Ivan Zupanc

Skeens je produciran u umetničkom centru LABoral Centro de Arte y Creación Industrial u Hihonu, Španija. LABoral je jedan od partnera projekta AI Lab. Rad Elise Kveste predstavljen je u Institutu Servantes i Muzeju nauke i tehnike i biće dostupan publici do 23. oktobra.

  • Autor naslovne fotografije je Ivan Zupanc.

Ostale aktivnosti