Обуке научних новинара

Обуке научних новинара

У Научном клубу Београд, 25. јула, додељена су признања полазницима овогодишњих обука научног новинарства[:]

IMG_9603

У Научном клубу Београд 25. јула додељена су признања овогодишњим полазницима обука из научног новинарства која организује Сектор за штампану, интернет и видео продукцију Центра за промоцију науке.

Након неколико година организовања Колоквијума научног новинарства који је похађао велики број полазника, од којих су неки постали аутори текстова за портал Елементаријум и часопис Елементи, и ове године је организована ова школа научног новинарства за нове полазнике. Почевши од основа научног новинарства, историје, појмова, жанрова и техника за писање и прикупљање података, полазници су показали велико интересовање за предавања и труд при изради задатака. Сезона је за ову групу завршена текстовима за сталну рубирку Пионири на порталу Елементаријум.

Поред Колоквијума, ове године је организована и Обука за специјализоване научнопопуларне формате  области астрономије за коју је био расписан конкурс, а од 50 пријављених на основу пробних текстова и анкете изабрано је 20 полазника. Вишемесечну и врло динамичну обуку завршило је 17 људи. Обука је обухватала одређен број предавања који се поклапао са програмом Колоквијума, али и теме које су више усмерене ка астрономији, па су тако полазници имали прилику да виде телескоп и слушају о томе како се користи, разговарају о превођењу астрономских термина, слушају предавање гостујућег предавача астронома и различите задатке везане за ову уску област новинарства.

Поред бројних задатака, полазници су писали и научнопопуларне текстове из других области, али и преузели писање текстова за свакодневну рубрику Дневни телескоп која је заменила рубрику Хороскоп у дневном листу Данас и чији се текстови објављују и на Елементаријуму.

IMG_9597

Остале активности