Obuke naučnih novinara

Obuke naučnih novinara

U Naučnom klubu Beograd, 25. jula, dodeljena su priznanja polaznicima ovogodišnjih obuka naučnog novinarstva[:]

IMG_9603

U Naučnom klubu Beograd 25. jula dodeljena su priznanja ovogodišnjim polaznicima obuka iz naučnog novinarstva koja organizuje Sektor za štampanu, internet i video produkciju Centra za promociju nauke.

Nakon nekoliko godina organizovanja Kolokvijuma naučnog novinarstva koji je pohađao veliki broj polaznika, od kojih su neki postali autori tekstova za portal Elementarijum i časopis Elementi, i ove godine je organizovana ova škola naučnog novinarstva za nove polaznike. Počevši od osnova naučnog novinarstva, istorije, pojmova, žanrova i tehnika za pisanje i prikupljanje podataka, polaznici su pokazali veliko interesovanje za predavanja i trud pri izradi zadataka. Sezona je za ovu grupu završena tekstovima za stalnu rubirku Pioniri na portalu Elementarijum.

Pored Kolokvijuma, ove godine je organizovana i Obuka za specijalizovane naučnopopularne formate  oblasti astronomije za koju je bio raspisan konkurs, a od 50 prijavljenih na osnovu probnih tekstova i ankete izabrano je 20 polaznika. Višemesečnu i vrlo dinamičnu obuku završilo je 17 ljudi. Obuka je obuhvatala određen broj predavanja koji se poklapao sa programom Kolokvijuma, ali i teme koje su više usmerene ka astronomiji, pa su tako polaznici imali priliku da vide teleskop i slušaju o tome kako se koristi, razgovaraju o prevođenju astronomskih termina, slušaju predavanje gostujućeg predavača astronoma i različite zadatke vezane za ovu usku oblast novinarstva.

Pored brojnih zadataka, polaznici su pisali i naučnopopularne tekstove iz drugih oblasti, ali i preuzeli pisanje tekstova za svakodnevnu rubriku Dnevni teleskop koja je zamenila rubriku Horoskop u dnevnom listu Danas i čiji se tekstovi objavljuju i na Elementarijumu.

IMG_9597

Ostale aktivnosti