Novi broj Elemenata

Novi broj Elemenata

Deveti broj časopisa Elementi predstavljen je 25. jula u Naučnom klubu Beograd[:]

IMG_9676

U Naučnom klubu Beograd u utorak, 25. jula, predstavljen je deveti broj časopisa Elementi koji je u prodaji na kioscima od 26. jula. O novom broju su govorili Slobodan Bubnjević, glavni i odgovorni urednik, Nikola Zdravković, pomoćnik urednika i Marija Nikolić, autroka živopisnih reportaža iz više zemalja, pretežno sa afričkog kontinenta.

Nakon što je Slobodan Bubnjević ukratko ispričao kako je sadržaj devetog broja organizovan i pomenuo neke od obrađenih tema, Nikola Zdravković je govorio o tematu ”Iza genetičkog zida”. Objašnjavajući publici koliko je CRSIPR  veliko i značajno otkriće govorio je o načinu na koji ovakvo menjanje DNK funkcioniše, koliko je složeno i kakve je izazove njemu kao novinaru i uredniku temata predstavljalo pisanje o ovoj temi i pronalaženje adekvatne forme.

Veliko interesovanje publike izazvale su priče Marije Nikolić o zemljama u kojima je živela, praćene fotografijama i kratkim filmovima. Mada iz broja u broj u svojim tekstovima uspeva do dočara ove predele i da kao sociološkinja po obrazovanju na specifičan način sagleda život u njima, razgovor i vizuelni materijali pružili su publici nov doživljaj.

Autorka se osvrnula i na razlike u načinu života, napominjući pre svega da to nisu potrošačka društva pa se potrebe stanovnika znatno razlikuju, ali je govorila i o zdravstvenim izazovima i prednosti koju delu sveta u kome živimo donosi činjenica da imamo vakcine za znatan broj bolesti.

IMG_9655

Istražite više o časopisu Elementi

Ostale aktivnosti