Зимски ДНК 2018.

DNK-600x400

Центар за промоцију науке, овог пута у сарадњи са Дечјим културним центром Београд, организује још један активан школски распуст – зимски Дечји научни камп. Програм је полудневни и прилагођен је деци од 9 до 14 година, а траје од 5 до 9. фебруара, у просторијама Дечјег културног центра, улица Таковска број 8. Сва места на радионицама су попуњена и пријаве су затворене.

Шта је дечји научни камп

Дечји научни камп (ДНК) је осмишљен тако да деца у друштву вршњака, у стимулативном окружењу, на занимљив и интерактиван начин упознају наукe као што су биологија, физика, електротехника, психологија, као и стручњаке који раде у овим областима.

На Дечјем научном кампу могу учествовати деца старости између 9 и 14 година, а програм је подељен по данима, нa природне, друштвене и језичке науке. Bаше дете можете пријавити и за више дана, у зависности од броја слободних места.

Полазници ДНК могу да искусе мноштво забавних садржаја и лично се укључе у активности које воде стручни едукатори. Важан елемент научног кампа је и дружење са вршњацима сличних интересовања.

Како изгледа један дан на ДНК?

Током дневног програма полазници кампа учествују у научним радионицама из различитих научних области, као и у друштвеним активностима. Радионице воде научни демонстратори стручни за дату област, а за осмишљавање друштвене активности је надлежан психолог.

Током дана је предвиђен одмор са паузом за ужину, а по завршетку програма полазницима ће бити додељене дипломе.

Дневни програм клуба:

 • 8.30 – 9.00 – Окупљање полазника
 • 9.00 – 9.30 – Друштвене активности
 • 9.30 – 10:00 – Упознавање и разговор са предавачима
 • 10.00 – 12.00 – Радионице са предавачима са паузама
 • 12.00 – 13.00 – Пауза за ужину, одмор
 • 13.00 – 14.00 – Научне радионице
 • 14.15 – Евалуација, дискусија, додела диплома
 • 14.30 – Крај дневних активности

 Описи радионица за ДНК

Биљке и боје

Воће и поврће су посебно привлачни потрошачима због њихове јасне, атрактивне боје која потиче од пигмената које воће и поврће садрже. Пигмент хлорофил заслужан је за фотосинтезу, а биљкама даје зелену боју. Хлорофил упија сунчеву светлост и помоћу њене енергије ствара храну за биљке. А зашто лишће у јесен мења боју – још једна је од тема која учесницима може бити интригантна!

Мала електроника

Наjмлађи, као и они мање искусни, у радионици Мала електроника могу да направе своје прве механичке или електронске склопове. Посао електроничара је попут игре у којој се гомила електронских делова може саставити на много различитих начина. Дођите, jер игра jе озбиљан посао!

Атоми и молекули

Теоријски део радионице Атоми и молекули пратиће узбудљиви експерименти који ће вас на забаван и креативан начин подсетити на битне разлике између супстанци аморфне и кристалне грађе, а самим тим и разлике у њиховим својствима. Да кристалне решетке могу бити молекулске, атомске и јонске и на основу чега је извршена подела, само су неке од занимљивости која ће разбудити вашу машту.

3Д штампа

У оквиру радионице разговараћемо о томе шта значи креирати објекте у три димензије. Поменућемо који су то најбољи и најлакши програми који се користе на рачунарима у сврху моделовања као што су Sketchup Make и 123D Design. У оквиру радионице учесници ће објекте одштампанe на 3Д принтеру дорађивати и украшавати помоћу 3Д оловке.

Неуронаука за почетнике

Занимљива прича о грађи и функцији нервног система, грађи нервне ћелије, преносу надражаја дуж нервног влакна, о нервним синапсама и неуротрансмитерима, одвешће наше учеснике у чудесни свет неуронаука. Уз стручно вођење едукатора и под надзором демонстратора учесници праве велики модел неурона. Тело неурона представићемо пластичном посудом, краћи делови канапа биће дендрити (број дендрита зависи од броја деце), а један дужи канап аксон.

Визуелне илузије

Иза занимљивог назива Визуелне илузије крије се радионица која ће упознати учеснике са особинама перцепције и перцептивних, оптичких варки. Да ли нас понекад наше очи могу преварити, како би протумачили изјаву да очима гледамо, а мозгом видимо, и зашто се за очи каже да представљају механички инструмент за примање утисака? Заједно са едукатором долазимо до закључка да се слика перцепира оком, а мозак је интерпретира на други начин који одговара реалности.

Микросвет тропских биљака

Завирите у чудесни свет биљака под микроскопом. Кроз предавање стручних сарадника наши најмлађи учесници упознају се са различитим деловима биљака, њиховом унутрашњом структуром и функцијом, са посебним освртом на тропске биљке. Зашто тропске биљке губе листове током сyшног периода само jе једно од питања које ће вам заголицати машту.

Микросвет нашег тела

Уз помоћ младих научника учесници радионице ће моћи да кроз микроскоп погледају невероватне облике ткива која чине њихов организам. Циљ нам је да упознамо учеснике са функционисањем организма, са тим како су ткива организована и које функције обављају.

Наука из кухиње

Наука је на сваком ћошку, па и док спремамо храну. У више кратких експеримената учесници ће имати прилику да открију како се брашно разликује од густина и шта се добије кад их помешамо са водом, како вода мрзне, шта се дешава са храном кад је кувамо, а шта када је печемо?

Азбука кампа

Алергије:

Молимо вас да нам посебно скренете пажњу уколико ваше дете има алергијске сметње како бисмо предузели потребне мере да током рада кампа спречимо могуће алергијске реакције.

Аниматори:

У сваком тренутку ће о вашој деци бринути тим аниматора – људи пуних позитивне енергије, који имају велико искуство у раду са децом. Овај тим, под вођством психолога, водиће рачуна и да деца слободно време на кампу проведу на најзабавнији и најкориснији начин, упознајући се, градећи пријатељства, али и развијајући сопствену креативност и самопоуздање.

Изостанак: 

Уколико је ваше дете спречено да присуствује кампу, молимо вас да што пре обавестите ЦПН позивом броја: 011.24.00.260.

Лекови:

Уколико током трајања кампа ваше дете треба да узима одређене лекове, потребно је да нас претходно обавестите о томе. Такође вас молимо да пошаљете само оне лекове које је неопходно да дете узима у току рада кампа, са обавештењем које ће бити предато вођи кампа. Потребан лек мора бити стављен у затворену амбалажу правилно обележен именом детета и са записаним временом и учесталошћу узимања.

Личне ствари:

ЦПН чини све разумне покушаје да заштити имовину учесника. Ипак, предлажемо да ученици вредне ствари (посебно електронске уређаје, мобилне телефоне, скупоцен накит) оставе код куће.

Молимо вас за разумевање. ЦПН не може бити одговоран у случају губитка, уништења или крађе вредних ствари.

Отказивање:

Уколико се на камп за одређени термин не пријави довољан број учесника, ЦПН има право да откаже групу. У том случају контактираће вас особа из ЦПН-а и информисати вас о другим могућностима.

Понашање /Очекивања:

Добро понашање је кључна компонента успешног искуства на кампу. У настојању да се обезбеде рад и безбедан боравак у кампу, важно је да се сви учесници понашају према правилима кампа. Очекује се да се током кампа у сваком тренутку поштују едукатори/наставници и остало особље. Неодговарајуће, насилно понашање неће се толерисати. Примери неприкладног понашања укључују (али нису ограничени на): псовање, називање других погрдним именима, безобзирно угрожавање имовине кампа, непоштовање договора о програму, присвајање туђе имовине.

ЦПН задржава право да отпусти сваког учесника за чије понашање сматра да је неодговарајуће и да ремети рад, односно утиче на целокупно пословање кампа. У том случају биће позвани родитељи који су у обавези да дођу и преузму своје дете.

Рокови:

ЦПН ће учинити све напоре да прими ваше дете. Међутим, имајте на уму да број учесника кампа не може бити већи од 20. Због тога је важно да ваше дете пријавите на време.

Сагласност за фотографије вашег детета:

Током трајања кампа ваше дете ће за време радионица или обиласка локалитета бити више пута фотографисано или снимљено. За то је потребно да дате вашу сагласност. Фотографије неће ни на који начин бити злоупотребљене, продате или позајмљене, већ ће бити коришћене једино у сврху спровођења промоције програма ЦПН-а.

Ако не желите да ваше дете буде фотографисано, молимо вас да то нагласите на формулару.

НАПОМЕНЕ ЗА РОДИТЕЉЕ/СТАРАТЕЉЕ

 • На уласку у камп родитељи/старатељи остављају ЦПН едукаторима свој контакт (телефон и е-мејл адресу), како би у случају потребе били контактирани.
 • На уласку у камп родитељи/старатељи потписују формулар којим дају овлашћење Центру за промоцију науке да фотографише децу током трајања ДНК.
 • Родитељи/старатељи су дужни да обавесте ЦПН едукаторе о евентуалним посебним захтевима у вези са боравком деце (посебни захтеви у погледу конзумације лекова, могуће алергије итд.).
 • ЦПН задржава право да позове родитеље/старатеље да преузму дете у било ком тренутку тог дана уколико дете својим понашањем упорно ремети рад ДНК и омета другу децу.