Времеплов: Има ли повратка у будућност?

Времеплов: Има ли повратка у будућност?

10. април 2015.[:]

На априлској трибини ЦПН-а говориће се о времену и његовој четвртој димензији, теми која је инспирисала много књижевне и филмске ствараоце

Пролећна ЦПН трибина, која ће се одржати у четвртак, 30. априла, у 19 часова, у Великој сали Студентског културног центра, говориће о времену, али не метеоролошком, већ о такозваној четвртој димензији.Тема овомесечне ЦПН трибине је „Времеплов: има ли повратка у будућност?“.

Путовање кроз време, тема која инспирише СФ ауторе од настанка овог жанра до данас, за науку представља ултимативни изазов. Захваљујући Ајнштајновој теорији релативности, још од 1905. године, физика дубље разуме појам времена, као и могућност да се при кретању релативистичким брзинама осмотре феномени дилатације времена. Далеко од било каквог практичног дизајна времеплова за људску употребу, физичари проучавају изузетно брзе честице које „путују“ кроз време.

Трибина представља својеврсну завршницу једномесечне акције „ЦПН кроз Србију“, током које је ЦПН своје научнопопуларне програме изместио у преко 10 градова Србије.

 

ЦПН ТРИБИНА

Времеплов: има ли повратка у будућност?

Четвртак, 30. април, 19 часова

Велика сала Студентског културног центра

Учесници:

  • др Тиjана Продановић, астрофизичарка, Природно-математички факултет, Нови Сад
  • др Божидар Николић, физичар, Физички факултет, Београд
  • др Зоран Живковић, писац

Модератор:

  • Слободан Бубњевић, уредник Комуникација ЦПН-а

Остале активности