Vremeplov: Ima li povratka u budućnost?

Vremeplov: Ima li povratka u budućnost?

10. april 2015.[:]

Na aprilskoj tribini CPN-a govoriće se o vremenu i njegovoj četvrtoj dimenziji, temi koja je inspirisala mnogo književne i filmske stvaraoce

Prolećna CPN tribina, koja će se održati u četvrtak, 30. aprila, u 19 časova, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, govoriće o vremenu, ali ne meteorološkom, već o takozvanoj četvrtoj dimenziji.Tema ovomesečne CPN tribine je „Vremeplov: ima li povratka u budućnost?“.

Putovanje kroz vreme, tema koja inspiriše SF autore od nastanka ovog žanra do danas, za nauku predstavlja ultimativni izazov. Zahvaljujući Ajnštajnovoj teoriji relativnosti, još od 1905. godine, fizika dublje razume pojam vremena, kao i mogućnost da se pri kretanju relativističkim brzinama osmotre fenomeni dilatacije vremena. Daleko od bilo kakvog praktičnog dizajna vremeplova za ljudsku upotrebu, fizičari proučavaju izuzetno brze čestice koje „putuju“ kroz vreme.

Tribina predstavlja svojevrsnu završnicu jednomesečne akcije „CPN kroz Srbiju“, tokom koje je CPN svoje naučnopopularne programe izmestio u preko 10 gradova Srbije.

 

CPN TRIBINA

Vremeplov: ima li povratka u budućnost?

Četvrtak, 30. april, 19 časova

Velika sala Studentskog kulturnog centra

Učesnici:

  • dr Tijana Prodanović, astrofizičarka, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad
  • dr Božidar Nikolić, fizičar, Fizički fakultet, Beograd
  • dr Zoran Živković, pisac

Moderator:

  • Slobodan Bubnjević, urednik Komunikacija CPN-a

Ostale aktivnosti