Дебата о ћирилици у ЦПН-у

Дебата о ћирилици у ЦПН-у

Уз подршку Центра за промоциjу науке, Регистар националног интернет домена 27. јануара обележио две године постоjања ћириличног домена 

Трибином „Ћирилица и интернет“, Центар за промоциjу науке и Регистар националног интернет домена обележили су две године постоjања ћирличног домена, у понедељак, 27. jануара, у 13 часова. Трибина jе одржана у просториjама некадашње Робне куће Београд, у Кнез Михаиловој 5, где су посетиоци до прошле недеље имали прилику да посете изложбу „Шума Знања“.

Упркос ниској температури, тема је изазвала знатну пажњу, како медија тако и публике. Посетиоци су притом били у прилици да, иако је недавно затворена, погледају и изложбу „Шума знања“, пошто је пут до сале за трибински програм водио кроз ову шуму у центру Београда.

Тема панел-дискусије била је ћирилица као глобални феномен, као и њена употреба на интернету. Кроз дискусију су осветљени неки од аспеката коришћења ћирилице у виртуелној комуникацији, у Србији и у свету.

Представљени су конкретни пројекти на ћирилици на интернету, као што су портал „Књиженство“ и дигитализација културног наслеђа. Учесници трибине су се осврнули и на историјат ћириличног домена у Србији, а централно место у дискусији заузели су технички изазови при употреби ћирилице и начини да се они превазиђу.

Представници РНИДС су указали на чињеницу да је након што је отворен, домен .срб растао и достигао више од 5000 сајтова са ћириличном адресом, али да је убрзо почео да опада. Учесници трибине су разговарали како зауставити овај пад интересовања.

На трибини су говорили:

  • Проф. др Биљана Дојчиновић, професорка Филолошког факултета у Београду и руководилац пројекта „Књиженство“
  • Др Жарко Мијајловић, редовни професор Математичког факултета у Београду
  • Вернер Штауб, сувласник Axone Services & Développement SA (Швајцарска), члан Извршног одбора CORE Association (домени .сайт и .онлайн)
  • Миленко Васић, ИТ новинар и сарадник Одборa за стандардизацију српског језика САНУ
  • Душан Стојичевић, председник Управног одбора РНИДС-а

Трибину је модерирала Тамара Вученовић, новинарка и уредница емисије „Дигиталне иконе“, Радио Београд 2.

Остале активности