Хоризонт 2020 у Новом Саду

Хоризонт 2020 у Новом Саду

31. јануар 2015.[:]

Овонедељни програм Хоризонт 2020 гоcтује на Универзитету у Новом Саду

Група истраживача из Новог Сада по први пут освојила средства Teaming програма, са пројектом чији је предложени буџет 433.000 евра у првој и 29 милиона евра у другој фази. Представљање пројекта у четвртак, 5. фебруара

Након изузетног успеха Софије Стефановић, која је освојила први ERC грант међу српским научницима, из Брисела је 30. јануара стигла вест да је Србија добила и први Teaming пројекат.

Од  169 предложених пројеката, финансирање је добило двадесет из свих делова Европе, а међу њима се по први пут нашао и конзорцијум на челу са Универзитетом у Новом Саду, који ће развити савремени научни центар у Новом Саду.

Пројекат под називом ANTARES (скр. Centre of Excellence for Advanced Technologies in Sustainable Agriculture and Food Security) има за циљ да постојећи BioSense центар на Универзитету у Новом Саду претвори у Европски центар изврсности за напредне технологије у области одрживe пољопривредe и безбедности хране.

Шефови овог пројекта су професорка Весна Бенгин-Црнојевић и професор Владимир Црнојевић са Универзитета у Новом Саду, који су уједно и oснивачи истраживачког центра BioSense. Њихов тим у првој фази израдити бизнис план, да би потом покушали да освоје и средства за изградњу. Предвиђени буџет пројекта у првој фази је 433.720 евра, а у другој чак 29 милиона евра.

ANTARES предвиђа дугорочну и узајамно корисну стратешку сарадњу, како би регион кренуо пут иновативног напретка”, наводи се у предлогу пројекта. Поред новосадског центра BioSense, партнери на пројекту су DLO (Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek) из Холандије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Како би се сазнало више детаља о овом успеху домаће науке, Центар за промоцију науке у сарадњи са Министарством и центром BioSense организује представљање пројекта ANTARES у оквиру овонедељеног програма Хоризонт четвртком. Представљање се одржава у новој згради Ректората Универзитета у Новом Саду, у четвртак, 5. фебруара.

Програм Teaming је један од инструмената новог европског програма финансирања Хоризонт 2020. Пројекат се одобрава и реализује током две фазе. Најуспешнијим кандидатима из прве фазе одобравају се средства у висини од 200.000 до 500.000 евра за израду детаљног бизнис плана, док у оквиру фазе два, освајају средства за оснивање новог или унапређивање постојећег научног центра. Средства за ову фазу додељују се у висини од 15 или чак 20 милиона евра.

Остале активности