Horizont 2020 u Novom Sadu

Horizont 2020 u Novom Sadu

31. januar 2015.[:]

Ovonedeljni program Horizont 2020 goctuje na Univerzitetu u Novom Sadu

Grupa istraživača iz Novog Sada po prvi put osvojila sredstva Teaming programa, sa projektom čiji je predloženi budžet 433.000 evra u prvoj i 29 miliona evra u drugoj fazi. Predstavljanje projekta u četvrtak, 5. februara

Nakon izuzetnog uspeha Sofije Stefanović, koja je osvojila prvi ERC grant među srpskim naučnicima, iz Brisela je 30. januara stigla vest da je Srbija dobila i prvi Teaming projekat.

Od  169 predloženih projekata, finansiranje je dobilo dvadeset iz svih delova Evrope, a među njima se po prvi put našao i konzorcijum na čelu sa Univerzitetom u Novom Sadu, koji će razviti savremeni naučni centar u Novom Sadu.

Projekat pod nazivom ANTARES (skr. Centre of Excellence for Advanced Technologies in Sustainable Agriculture and Food Security) ima za cilj da postojeći BioSense centar na Univerzitetu u Novom Sadu pretvori u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i bezbednosti hrane.

Šefovi ovog projekta su profesorka Vesna Bengin-Crnojević i profesor Vladimir Crnojević sa Univerziteta u Novom Sadu, koji su ujedno i osnivači istraživačkog centra BioSense. Njihov tim u prvoj fazi izraditi biznis plan, da bi potom pokušali da osvoje i sredstva za izgradnju. Predviđeni budžet projekta u prvoj fazi je 433.720 evra, a u drugoj čak 29 miliona evra.

ANTARES predviđa dugoročnu i uzajamno korisnu stratešku saradnju, kako bi region krenuo put inovativnog napretka”, navodi se u predlogu projekta. Pored novosadskog centra BioSense, partneri na projektu su DLO (Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek) iz Holandije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Kako bi se saznalo više detalja o ovom uspehu domaće nauke, Centar za promociju nauke u saradnji sa Ministarstvom i centrom BioSense organizuje predstavljanje projekta ANTARES u okviru ovonedeljenog programa Horizont četvrtkom. Predstavljanje se održava u novoj zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, u četvrtak, 5. februara.

Program Teaming je jedan od instrumenata novog evropskog programa finansiranja Horizont 2020. Projekat se odobrava i realizuje tokom dve faze. Najuspešnijim kandidatima iz prve faze odobravaju se sredstva u visini od 200.000 do 500.000 evra za izradu detaljnog biznis plana, dok u okviru faze dva, osvajaju sredstva za osnivanje novog ili unapređivanje postojećeg naučnog centra. Sredstva za ovu fazu dodeljuju se u visini od 15 ili čak 20 miliona evra.

Ostale aktivnosti