Šta roditelji i deca treba da znaju o DNK?

Draga deco i dragi roditelji,
Razmišljate da li da se upustite u jednu DNK avanturu?Ovde možete pronaći odgovore na sva pitanja koja bi vas mogla zanimati u vezi sa našim kampom!

Šta su teme DNK?
Naučne oblasti koje deca izučavaju u školi su polazna osnova svakog kampa, ali se trudimo da produbimo školska znanja i ohrabrimo povezivanje nauke, tehnologije i umetnosti. U zavisnosti od toga da li organizujemo zimski ili letnji DNK, kao i da li je u otvorenom ili zatvorenom prostoru, teme svakog kampa se menjaju. Ipak, okosnica svih kampova je razvoj naučne pismenosti kroz istraživački rad.

Koji je metod rada na DNK?
Zajedničko istraživanja sa decom, projektno učenje i građanska nauka predstavljaju okosnicu DNK. Tokom kampa deca su pozvana da se uključe u saradnju sa odraslima, ali i vršnjacima, da iskustveno i aktivno uče, vežbaju veštine kritičkog mišljenja, uspešne komunikacije, kao i da uče kroz delovanje i pravljenje.

Ko sve može da se prijavi na DNK?

DNK je uglavnom namenjen deci od prvog do šestog razreda osnovne škole. Kako bismo obezbedili visok kvalitet rada, pociklusu primamo maksimalno25

Kako izgleda proces prijave na DNK?

Prijave za DNK se vrše isključivo onlajn, preko formulara za prijavu na CPN sajtu. Prijave telefonom i e-mejlom nisu moguće. Formular se sastoji od informacija o detetu i kontakt informacija roditelja, kao i podataka o tome da li je dete već učestvovalo na DNK. Broj prijava uvek prevazilazi broj   slobodnih mesta, pa prednost imaju deca koja nisu učestvovala na nekom od prethodnih kampova.

Od roditelja se pri prijavi traži da odštampaju i potpišu dve saglasnosti – jednu o učestvovanju deteta na kampu, i drugu o fotografisanju deteta. Roditelj potpisane saglasnosti donosi na prvi dan kampa.

Nakon popunjavanja onlajn formulara, roditelj će na e-mejl dobiti potvrdu o tome da je prijava u obradi. Ukoliko ne dobije ovu potvrdu, potrebno je da prijavu ponovi, jer iz tehničkih razloga nije bila uspešna.

Za roditelje koji prijavljuju više dece potrebno je da za svakodete odvojeno popune formular i saglasnosti.
Obaveštenje o tome da li je dete primljeno ili ne svi roditelji će dobiti na e-mejl po zatvaranju prijava, u roku naznačenom u najavi kampa.

Da li se DNK plaća?
Program DNK je u potpunosti besplatan za sve učesnike.

Ko brine o deci tokom DNK ?
Tim CPN-a koji organizuje i vodi DNK ima višegodišnje iskustvo u radu sa decom, kao i u organizaciji naučnih kampova. Ovaj tim uključuje zaposlene u CPN-u kao i naučne demonstratore i volontere sa različitih visokoškolskih ustanova.

Kako izgleda jedan dan na DNK?
Dan na našem kampu se može razlikovati u odnosu na to da li je u pitanju letnji ili zimski kamp, i koja je osnovna tema kampa.
Ipak, neke stvari su zajedničke za sve naše kampove. Nakon okupljanja dece počinjemo sa aktivnostima. Na početku se upoznajemo i zagrevamo, gradimo timove i međusobno poverenje.

Zatim u zajedničkim vežbama prelazimo na temu koju obrađujemo, a potom i na timski naučnoistraživački rad. Svakoga dana imamo
organizovan predah i užinu, kao i niz rekreativnih aktivnosti. Izuzetak najčešće predstavlja poslednji dan kampa, kada nam se
pridružuju porodica i prijatelji učesnika na proslavi i prezentaciji rada. To je prilika da deca pokažu porodicama na
čemu su radila tokom kampa.

Da li roditelji mogu da prisustvuju zajedno sa decom?

Na kampu nije dozvoljeno prisustvo roditelja, sem prilikom dovođenja i preuzimanja dece, i poslednjeg dana kampa, kada su prijatelji i porodica učesnika pozvani da se pridruže prezentaciji rezultata rada.

Šta deca treba da ponesu na DNK?
Učesnicima je obezbeđen sav materijal koji je potreban za programski deo kampa, tako da nije potrebno da dete nosi sveske i olovke. Takođe, ne preporučujemo da dete sa sobom nosi skupu tehniku, kao što su tablet ili laptop uređaji, kao i bilo koje druge predmete od vrednosti.
Sve detalje o tome šta dete treba da ima uz sebe roditelji primljene dece će dobiti u informatoru sa detaljnim informacijama o kampu.

Da li deca treba da imaju neka predznanja?
Što se tiče programskog dela kampa, nije potrebno da dete ima predznanje iz naučnih oblasti koje su zastupljene na kampu. Rad je prilagođen individualnom nivou znanja i interesovanju svakog deteta.
Sa druge strane, potrebno je da dete ume da se brine o sebi, kao i da funkcioniše u grupi, da prati uputstva i poštuje opšta pravila kampa.

Kome da se obratim ako imam još pitanja?
Ukoliko imate još nekih pitanja, slobodno se obratite  Borisu Klobučaru na bklobucar@cpn.rs