150 година од рођења Михаила Петровића Аласа

150 година од рођења Михаила Петровића Аласа

У Регионалном центру Друштво математичара Србије, Подружница Ниш у оквиру великог јубилеја – 150 година од рођења Михаила Петровића Аласа, организовала је 16.12.2018. године изложбу и округли сто под називом „Михаило Петровић Алас – родоначелник српске математичке школе“

Изложбу је отворио проф. др Градимир Миловановић и др Војислав Андрић. О феноменологији Михаила Петровића Аласа говорио је др Ђорђе Виденовић.

Изложба о животу и раду Михаила Петровића Аласа доноси причу о његовом приватном животу, стручном, научном, просветном и књижевном раду. Припадао је малој групи од осам професора који су били први професори на Универзитету у Београду, а колико је његов научни рад био значајан, довољно говори „Математичко генеолошко стабло“ на којем се налази око 900 његових научних потомака.

Михаило Петровић Алас је био један од најплодотворнијих математичара у Србији и шире, најмлађи члан Академије наука, риболовац, путописац и чак музичар који је кроз изложене чињенице приказан као сасвим обичан човек који је ипак од свега што је био, највише волео математику.

Изложба ће бити у Научном клубу Ниш отворена од 16. 12. 2018. године до 22.12.2018. године за ученике и наставнике нишких основних и средњих школа.

Остале активности