150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa

150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa

U Regionalnom centru Društvo matematičara Srbije, Podružnica Niš u okviru velikog jubileja – 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa, organizovala je 16.12.2018. godine izložbu i okrugli sto pod nazivom „Mihailo Petrović Alas – rodonačelnik srpske matematičke škole“

Izložbu je otvorio prof. dr Gradimir Milovanović i dr Vojislav Andrić. O fenomenologiji Mihaila Petrovića Alasa govorio je dr Đorđe Videnović.

Izložba o životu i radu Mihaila Petrovića Alasa donosi priču o njegovom privatnom životu, stručnom, naučnom, prosvetnom i književnom radu. Pripadao je maloj grupi od osam profesora koji su bili prvi profesori na Univerzitetu u Beogradu, a koliko je njegov naučni rad bio značajan, dovoljno govori „Matematičko geneološko stablo“ na kojem se nalazi oko 900 njegovih naučnih potomaka.

Mihailo Petrović Alas je bio jedan od najplodotvornijih matematičara u Srbiji i šire, najmlađi član Akademije nauka, ribolovac, putopisac i čak muzičar koji je kroz izložene činjenice prikazan kao sasvim običan čovek koji je ipak od svega što je bio, najviše voleo matematiku.

Izložba će biti u Naučnom klubu Niš otvorena od 16. 12. 2018. godine do 22.12.2018. godine za učenike i nastavnike niških osnovnih i srednjih škola.

Ostale aktivnosti