3D радионице

3D радионице

19. децембар 2012.

Центар за промоцију науке организовао је ове недеље јединствени тродневни програм радионица „3D KIDE“ у Галерији науке и технике САНУ-а у Београду. Програм радионица води дизајнер из Лондона Дејан Митровић, а радионице у организованим групама похађају ученици београдских основних школа, узраста од 8 до 12 година. Радионице трају од уторка 20. децембра до четвртка 22. децембра, у периоду од 11.30 до 15.45 часова.

У оквиру овог програма, који у Београд стиже из Велике Британије, ученици користе 3D KIDE штампач, јединствени систем који омогућава да се на основу цртежа праве фигуре на такозваном тродимензионалном штампачу. Ученици цртају и дизајнирају предмете који се потом могу „одштампати“, односно произвести у три димензије. Радионице су истовремено образовне и забавне, организоване са идејом да деца науче нешто ново о геометрији тела у простору, као и да истовремено подстакну креативност код деце.

„3D KIDE“ радионице претходно су одржане у чувеном лондонском музеју „Викторија и Алберт“, где су имале велики успех. Програм је осмислио Дејан Митровић, млади београдски дизајнер са светским искуством. Након што је завршио мастер студије у Лондону, Митровић је основао предузеће за дизајн KIDE, које ради на разним пројектима који развијају креативност код деце уз помоћ нових технологија.

У организацији Центра за промоцију науке (ЦПН), радионице се у Београду одржавају у необичном и инспиративном амбијенту Галерије науке и технике САНУ-а, где је упоредо постављена изложба „Исхрана у неолитској Винчи“. Тако ће у својим креацијама на 3D штампачу учесници радионица као инспирацију користити изложене винчанске експонате, чиме се симболички повезују технологије 21. века и древне, праисторијске технике у изради тродимензионалних фигура.

ЦПН је организација основана Законом о научноистраживачкој делатности („Сл. гласник РС“ бр. 18/10), која је преузела све послове промоције и популаризације науке од надлежног министарства за науку. Центар је део стратешког програма развоја Србије као економије знања, у којој иновативност и повезаност представљају кључне ресурсе. У складу са својом мисијом, ЦПН је током 2011. године, поред других манифестација, организовао и бројне радионице за ученике са идејом да се најмлађа генерација заинтересује за науку и технологију.

Особа за контакт:Тијана Поповић
тел: +381.11.24.00.260
факс: +381.11.24.00.246
моб:  +381.60.70.40.182
e-mejл: t.popovic@cpn.rs

 

Центар за промоцију науке
Макензијева 2411000 Београд
www.cpn.rs

Остале активности