CPN na 68. međunarodnom sajmu knjiga

CPN na 68. međunarodnom sajmu knjiga

Centar za promociju nauke predstavio je na svom štandu nova izdanja naučne zajednice u Srbiji, kao i svoja nova izdanja, ugostio 19 promocija i organizovao dve radionice. Tema ovogodišnjeg nastupa CPN-a na Sajmu knjiga bila je Efektivna naučna komunikacija.

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu održao se od 25. oktobra do 2. novembra, pod sloganom „Tvoja nova priča“, a Centar za promociju nauke predstavio je izdanja naučnoistraživačkih organizacija iz Srbije, kao i svoja nova izdanja, uz raznovrstan program na štandu površine 196 kvadratnih metara, koji je za ovu priliku dizajnirao Nikola Korać.

Foto: Marko Risović

CPN je i na ovogodišnjem sajmu knjiga, na svom štandu u Hali 2a, prezentovao izdavačku delatnost čak 112 učesnika, među kojima su naučni instituti, univerziteti, fakulteti, univerzitetske biblioteke, SANU, privatni univerziteti i fakulteti, stručna društva i zavodi. Centar je za ovu priliku pripremio detaljan katalog, koji sadrži oko 1000 publikacija objavljenih u proteklih godinu dana.

Foto: Marko Risović

Tokom devet dana trajanja Sajma, CPN je na svom štandu ugostio čitav niz naučnih institucija koje su organizovale 19 promocija monografija, zbornika i drugih izdanja iz različitih naučnih oblasti i disciplina: od astronomije, fizike, molekularne biologije, prava, pa sve do istorije, politikologije i muzičke umetnosti.

Foto: Marko Risović

Centar je, u četvrtak, 30. oktobra, na svom štandu organizovao i dve radionice namenjene učenicima osnovnih i srednjih škola. Naučni šou namenjen osnovcima okupio je više od 40 mališana kojima je naučni demonstrator iz CPN-a, kroz niz interaktivnih i zabavnih eksperimenata, pokazao kako funkcionišu naučni principi. Oni su imali priliku da vide kako se tečnim azotom trenutno zamrzavaju tečnost, balon ili komad voća, kako nastaje ledeni vulkan, kao i kako izgledaju prave „naučne eksplozije” koje proizvode prasak, svetlost i talas energije.

Foto: Nemanja Jovanović

U drugoj radionici, pod nazivom Može li se sačuvati kulturno nasleđe ćaskanjem sa čet-botovima?, dvoje istraživača Instituta za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu upoznali su beogradske srednjoškolce sa načinom funkcionisanja i ograničenjima tehnologije obrade prirodnog jezika, koja se nalazi u osnovi današnjih modela veštačke inteligencije. Učenici su ispitivali granice između originalnog i falsifikovanog, autentičnog i generisanog umetničkog dela iz domaćeg kulturnog nasleđa, i promišljali su šta zapravo znači biti stvaralac u digitalnom dobu.

Foto: Nemanja Jovanović

Istog dana održana je i promocija novih izdanja Centra za promociju nauke, knjige Efektivna naučna komunikacija: kako da preživite kao naučnik i 42. broja časopisa Elementi. Efektivna naučna komunikacija, autora Sema Ilingvorta i Granta Alena, praktični je priručnik namenjen naučnicima u bilo kojoj fazi karijere, čiji je osnovni zadatak da poboljša njihove veštine komunikacije kako prema naučnoj zajednici tako i prema široj javnosti. Temat Elemenata 42 bavi se simbiozama, kao i drugim temama poput suplemenata ishrani, veštačkim agensima, istorijom teorije „okruge Zemlje“ i prokrastinacijom.

Foto: Nemanja Jovanović

Na promociji oba izdanja govorili su dugogodišnji saradnici Elemenata i naučni komunikatori: Pavle Zelić, farmaceut i pisac, dr Srđa Janković, imunolog iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i urednik naučnopopularne radijske emisije „Solaris“ i troje istraživača sa Instituta za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Miljan Vasić, dr Vanja Subotić i dr Igor Živanović.

Foto: Nemanja Jovanović

Kao i do sada, na štandu CPN-a KoBSON je okupio bibliotekare iz brojnih naučnih institucija i, posebno za ovu priliku, omogućio posetiocima štanda da pretražuju radove najznačajnijih svetskih baza naučnih publikacija.

Foto: Marko Risović

Ostale aktivnosti

Politika upravljanja kolačićima

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se koriste kako bi korisničko iskustvo na veb-sajtovima bilo efikasnije. Zakonom je predviđeno da možemo čuvati kolačiće na vašem uređaju ako su strogo neophodni za rad ovog sajta. Za sve ostale tipove kolačića nam je potrebna vaša saglasnost. Saznajte više o tome kako obrađujemo lične podatke iz naše Politike privatnosti.