DNK 2013.

Centar za promociju nauke je u julu i avgustu 2013. organizovao Dečji naučni kamp – „DNK“ u Viminacijumu, rimskom gradu i vojnom logoru iz I veka

O Viminacijumu

Nekadašnji rimski grad i vojni logor Viminacijum predstavlja važno mesto domaće ali i svetske kulturno-istorijske baštine. Ovo arheološko nalazište se nalazi u blizini Kostolca, na 12 km od Požarevca. Viminacijum je poznat po izuzetnim objektima kao što su akvadukt u dužini od blizu 10km, kasno atničke bazilike, poljoprivredna imanja rimskih vojinka veterana ali i po ostacima zanatskih radnji i parnih kupatila.

O dečjim naučnim kampovima

Dečji naučni kampovi su mesta na kojima, kroz pažljivo osmišljene i zabavne programe, deca razvijaju naučni pogled na svet, radoznalost, kreativnost i timski duh. U društvima zasnovanim na znanju dečji naučni kampovi predstavljaju važnu kariku u izgradnji naučno pismene omladine.

O DNK

Centar za promociju nauke je tokom leta 2013. omogućio mališanima da budu deo DNK – dečjeg naučnog kampa u Viminacijumu.

Ideja naučnog kampa je da deca u prirodnom okruženju, u društvu vršnjaka, na interesantan i interaktivan način upoznaju nauke kao što su arheologija, antropologija, paleontologija, biologija, fizika, hemija, meteorologija, astronomija i psihologija.

Polaznici će dugo pamtiti iskustva iz naučnog kampa – mnoštvo zabavnih aktivnosti, otkrića, lično angažovanje u aktivnostima koje vode profesionalni edukatori puni entuzijazma, druženje sa vršnjacima sličnih interesovanja.

GRUPE POLAZNIKA

Veličina grupe je bila ograničena na 12 dece po terminu. To je optimalna veličina grupe kako bi polaznici imali svu individualnu pažnju stručnih edukatora i animatora koja mu je potrebna.

Svaki kamp je trajao 3 dana, od četvrtka do subote.

UZRAST POLAZNIKA

Kamp je namenjen deci uzrasta od 8 do 14 godina.

DATUMI ODRŽAVANJA KAMPA

0 termin: od 10. do 12. avgusta,
I  termin: od 08. do 10. avgusta,
II termin: od 22. do 24. avgusta.

PROGRAMSKE AKTIVNOSTI KAMPA

Dečji naučni kamp je trajao tri dana i podrazumevao je niz aktivnosti. Polaznici su imali priliku da učestvuju u velikom broju radionica iz raznih naučnih oblasti.

  1. Čik pogodi ko sam
  2. Zapisi iz prošlosti
  3. Šetamo šestonoške
  4. Zeleni alhemičari
  5. Načulji oči, razrogači uši!
  6. EEE… to je ta energija!
  7. Piješ vodu, klo, klo, klo, ne znaš šta je H2O
  8. Otkud meni ti mišići?
  9. Gatalinke, muve i komarci – vremenske prilike
  10. Care, care gospodare koliko je sati?
  11. Prirodne mućkalice
  12. Kroz vasionu i vekove
  13. Skala svemira
  14. Zvezdani točak – Planisfera
  15. Naseljivi svetovi
  16. Veliki medved

KAKO SE PRIJAVITI

Sve polaznike DNK prijavili su roditelji popunjavanjem formulara koji se nalazi na sledećem linku: http://prijave.cpn.rs/kamp/

Prijavljivanje je trenutno zatvoreno.

Kada bude pokrenuta nova serija DNK, roditelji će biti pozvani da svoju decu prijave na sajtu CPN.

CENA UČEŠĆA

Troškovi boravka jednog deteta tokom trodnevnog kampa u Viminacijumu obuhvatali su prevoz, hranu, smeštaj i sve programske aktivnosti koje vodi tim profesionalnih edukatora i animatora. Svi učesnici kampa takođe su dobili i poklon-paket.

Troškovi boravka tokom leta 2013. iznosili su 15.000,00 dinara.

Uplata se vršila na račun Centra, a detaljne instrukcije roditelji su dobijali nakon što popune prijavu i dobiju poziv za učešće.

AZBUKA KAMPA

Aktivnosti kampa će biti prilagođene uzrasnoj grupi učesnika. Aktivnosti će uključivati: interaktivne radionice iz niza naučnih oblasti, izvođenje naučnih eksperimenata, sportske igre, društvene igre, noćno posmatranje zvezdanog neba, obilazak znamenitih mesta u Viminacijumu i najbližoj okolini.

Alergije:

Molimo Vas da nam posebno skrenete pažnju ukoliko dete ima alergijske smetnje kako bismo preduzeli potrebne mere da tokom rada kampa sprečimo moguće alergijske reakcije.

Animatori:

U svakom trenutku će o vašoj deci brinuti tim animatora –ljudi punih pozitivne energije koji imaju veliko iskustvo u radu sa decom. Ovaj tim, pod vođstvom psihologa, će voditi računa i da deca slobodno vreme na kampu provedu na najzabavniji i najkorisniji način, upoznajući se, gradeći prijateljstva, ali i razvijajući sopstvenu kreativnost i samopouzdanje.

Edukatori/nastavnici:

Edukatori koji rade sa učesnicima kampa su sertifikovani predavači prirodnih nauka sa 5-10 godina iskustva rada sa decom.

Obeležavanje ličnih stvari:

Molimo vas da označite sve lične stvari vašeg deteta koje nosi sa sobom. To će nam omogućiti da brže i lakše pronađemo stvari ukoliko se nađu i dospeju u odeljak za izgubljeno-nađeno.

Izostanak: 

Ukoliko je vaše dete sprečeno da prisustvuje kampu, molimo vas da što pre obavestite CPN pozivom broja: 011 24 00 260.

Lekovi:

Ukoliko tokom trajanja kampa vaše dete treba da uzima određene lekove potrebno je da nas predhodno obavestite o tome. Takođe Vas molimo da pošaljete samo one lekove koje je neophodno da dete uzima u toku rada kampa, sa prethodnim obaveštenjem koje će biti predato vođi kampa. Potreban lek mora biti stavljen u zatvarenu ambalažu pravilno obeležen imenom deteta i sa zapisanim vremenom i učestalošću uzimanja.

Lične stvari:

CPN čini sve razumne pokušaje da zaštiti imovinu učesnika. Ipak, predlažemo da učenici ostave vredne stvari, (posebno elektronske uređaje, mobilne telefone, skupocen nakit) kod kuće.

Molimo za razumevanje da CPN ne može biti odgovoran u slučaju gubitka, uništenja ili krađe vrednih stvari.

Loše vreme:

U slučaju lošeg vremena, aktivnosti kampa će biti organizovane u zatvorenim prostorima Viminacijuma.

Odeća i obuća:

Veoma je važno da deca budu komotno obučena. Učesnici kampa bi trebalo da nose majice, kratke pantalone ili farmerke, pamučne čarape, patike ili laku obuću sa zatvorenim prstima. Svi učesnici bi trebalo da ponesu džemper ili jaknu za slučaj kiše ili hladnog vremena.

Otkazivanje:

Ukoliko se ne prijavi dovoljan broj učesnika kampa za određeni termin, CPN ima pravo da otkaže grupu. U tom slučaju roditelje će kontaktirati osoba iz CPN i informisati vas o drugim mogućnostima.

Polazak:

Na kamp se polazi prema važećem rasporedu vikenda za jul ili avgust, u 8 h ispred JAT-ovog terminala na trgu Slavija. Potrebno je doći dvadesetak minuta pre vremena planiranog za polazak.

U slučaju da roditelj želi da dovede dete direktno u kamp, u obavezi je da u Viminacijum stigne do 10 h na dan početka kampa i potraži odgovornu osobu koja  će preuzeti dalje obaveze oko smeštaja učenika.

Povratak:

Polazak za Beograd je predviđen trećeg radnog dana kampa u 17h. Dolazak u Beograd je planiran oko 18.30h ispred JAT-ovog terminala na trgu Slavija.

U slučaju da roditelj želi da dođe po dete u kamp, u obavezi je da u Viminacijum stigne do 16h tog dana i potraži odgovornog vođu puta.

Ponašanje /Očekivanja:

Dobro ponašanje je ključna komponenta uspešnog iskustva na letnjem kampu. U nastojanju da se obezbedi rad i bezbedan boravak u kampu, važno je da svi učesnici ponašaju prema pravilima kampa. U kampu se očekuje da se poštuju edukatori/nastavnici i ostalo osoblje kampa u svakom trenutku. Neodgovarajuće, nasilno ponašanje se neće tolerisati. Primeri neprikladnog ponašanja uključuju ( ali nisu ograničeni na ): psovanje, nazivanje drugih pogrdnim imenima, bezobzirno ugrožavanje imovine kampa, nepoštovanje dogovora o programu, prisvajanje tuđe imovine.

CPN zadržava pravo da otpusti svakog učesnika za čije ponašanje smatra da je neodgovarajuće i da remeti rad, odnosno utiče na celokupno poslovanje kampa. U tom slučaju biće pozvani roditelji koji su u obavezi da dođu i preuzmu svoje dete.

Rokovi:

CPN će učiniti sve napore da primi vaše dete. Međutim, imajte na umu da broj učesnika kampa ne može biti veći od 12. Zbog toga je važno da vaše dete prijavite na vreme.

Saglasnost za fotografije vašeg deteta:

Tokom trajanja kampa vaše dete će tokom radionica ili obilaska lokaliteta biti više puta fotografisano ili snimljeno. Zbog toga je potrebno da date vašu saglasnost. Fotografije neće ni na koji način biti zloupotrebljene, prodate ili pozajmljene već  će biti korišćene jedino u svrhu sprovođenja promocije programa CPN.

Ako ne želite da vaše dete bude fotografisano, molimo vas da to naglasite na formularu.

Zaštita od sunca i vode za piće:

Kako je prostor na kome se nalazi Viminacijum na otvorenom, sa vrlo malo drveća (prirodnog hlada), obaveza učesnika kampa je da se dobro pripreme, što podrazumeva nošenje kapa/kačketa/šešira, kreme za sunčanje i kreme protiv ujeda insekata.

Tokom rada na otvorenom, vodiće se računa da svaki učesnik ima dovoljne količine vode za piće.