Београдски врт на фестивалу Ars Electronica

Београдски врт на фестивалу Ars Electronica

На овогодишњем хибридном издању Арс електроника фестивалa, ЦПН и десетине партнерских институција широм света отворилe су своје вртове и понудилe посетиоцим разнолике садржаје од 8. до 12. септембра 2021.

 Арс електроника је и ове године кроз Кеплерове вртове био фестивал глобалног умрежавања подржан од стране 86 удружених партнера. Кроз умрежавање и дељење ови вртови су места идеја, инспирације, узора и импулса која покрећу на размишљање.

Београдски врт представио је публици Фестивала шесто издање art+science програма које се фокусира на креативно и критичко читање и анализирање система вештачке технологије, њихових вредности и могућности. Београдски врт ове године био је бина за проницљиве дискусије и инспиративна партнерства аустријских и интернационалних колега у свим повезаним пољима око вештачке интелигенције. Кроз отворен дијалог, остварен на оси Дунава између Линца и Београда, негована је и активирана размена знања, идеја и пракси.

Програм Београдског врта имао је четири сегмента. Први део био је представљање овогодишњег програма art+science уз разговор са гошћом Београда Елисом Квестом, уживо стримован из Галерије института Сервантес. Уметница Елиса Куеста представила je свој рад SKEENS који истражује дигиталне отиске из перспективе памћења, коначности и афекта.

Један од сегмената била је и панел дискусија FOLLOW THE CURRENT са циљем да представи пресек кључних концепата којима оперишу млади уметници/истраживачи, дуж тока Дунава, како у локалном тако и у глобалном окружењу и контексту. Кроз разговор панелиста из Новог Сада, Београда, Беча и Линца тежило се разумевању које су садашње и будуће тежње, бриге, инспирације и проблеми које треба решити за генерацију која ће преузети улогу протагонисте у решавању сутрашњих изазова наших технологија.  

Представљен је и видео који садржи различите уметничке и научне перспективе креативног процеса током рада на плесном перформансу БИНЕМА, победничком пројекту националне art+science  АИ Лаб селекције за 2021. годину, урађеном у сарадњи са пројектом Clean Cadet који финансира Фонд за науку Републике Србије. БИНЕМА је дугорочна студија о плесу као научном феномену, која комбинује уметнички, научни и лични интерес за истраживање савременог плеса.

Као последњи сегмент, на крају фестивала, ауторке рада Woodiana.today из Аустрије и Новог Сада организовале су радионицу за децу која је кроз кретање шкољке Woodiana скретала пажњу на загађење Дунава.

Остале активности