ЦПН на BEOPEN конференцији

ЦПН на BEOPEN конференцији

На завршној конференцији пројекта BEOPEN, која је одржана онлајн, у среду, 14. априла, представљене су citizen science активности у домену акције за климу, које Центар спроводи кроз међународни пројекат TeRRIFICA

BEOPEN (Boosting engagement of Serbian universities in Open Science) је структурални пројекат, покренут 2016. године, који се финансира у оквиру Ерасмус + програма за јачање капацитета у високом образовању. Пројекат координира Универзитет у Новом Саду, у Србији. Главни циљ пројекта је стварање услова за примену основних принципа отворене науке на универзитетима у Србији. Отворена наука има за циљ да промовише и остварује слободни приступ научном знању, подацима и резултатима научних истраживања, првенствено оним који се финансирају средствима из буџета.

У сусрет званичној завршници пројекта, у среду, 14. априла, одржана је међународна онлајн конференција, која је окупила госте и сараднике који су представили резултате спровођења активности реализованих овим пројектом на пет локалних универзитета, као и целокупан утицај овог пројекта на присуство и јачање принципа отворене науке у Србији.

У оквиру друге сесије, где су представљене активности и праксе актуелнe ван BEOPEN пројекта у вези са грађанском науком, Мирјана Утвић, сарадница за реализацију програмских садржаја, присутнима је представила citizen science активности у домену акције за климу, које Центар спроводи кроз пројекат TeRRIFICA. У оквиру овог међународног пројекта, финансираног из оквира финансирања Хоризонт 2020, развијена је мапа помоћу које ће становници шест пилот-регија Европе, међу којима је и Београд, моћи да изложе субјективне изазове са којима се сусрећу у својим градовима, а у вези са климатским променама. Поред интерактивне мапе, у оквиру својих активности ЦПН је покренуо и конкурс Зелено, зеленије, најзеленије, путем којег се више од 100 основних школа из Србије и региона пријавило за учешће у мапирању климатских услова у њиховим школским двориштима. Резултати ових мапирања биће употребљени за кокреацију микро локалних планова у домену акције за климу.

Више о пројекту TeRRIFICA и мапирању у Београду сазнајте на овом линку.

 

 

 

Остале активности