ЦПН на Climathon-у

ЦПН на Climathon-у

На манифестацији Climathon Belgrade, одржаној 28. и 29. новембра, представљене су citizen science активности у домену акције за климу, које Центар спроводи кроз међународни пројекат TeRRIFICA

 У Београду је, 28 и 29. фебруара, одржан Climathon Belgrade, најмасовнија колективна климатска акција која се дешава у преко 145 градова у 55 земаља на свим континентима.

Интензивни дводневни програм предавања и радионица привукао је студенте, стручњаке и стартапове са жељом да помогну нашем граду у решавању климатских изазова и подизању еколошке свести. Догађај су реализовали локални Climathon организатор ChaOS и низ партнера, кроз грант EIT Climate-KIC – Европске заједнице за знање и иновације и подршку Секретаријата за заштиту животне средине и Привредне коморе Србије.

У оквиру пленарног дела догађаја, др Тања Аднађевић, координаторка пројекта TeRRIFICA, присутнима је представила citizen science активности у домену Расхлади град акције за климу, које Центар спроводи кроз овај пројекат. У оквиру овог међународног пројекта, финансираног из оквира Хоризонт 2020, развијена је мапа помоћу које ће становници шест пилот-регија Европе, међу којима је и Београд, моћи да искажу субјективне изазове са којима се сусрећу у својим градовима у вези са климатским променама.

Climathon је истраживао и понудио решења на изазов који је задесио Србију овог лета интезивније него икада – излетнички отпад – контрадикција уништавања лепоте зеленила у које одлазимо зарад те лепоте. Tимови су се такмичили у решењу изазова ”Излетнички отпад. Tехнологије у служби подизања еко-свести”. Овакав изазов захтева трансдисциплинарни приступ. Climathon је повезао двадесет домаћих и инострањих стручњака (од САД, преко В. Британије до Аустралије) посвећене промени (не)еколошких образаца понашања са стручњацима из области ИТ-технолгија који су обезбедили алате за примену ових приступ и везу ка заједници. Climathon je активистима у борби за заштиту животне средине, свима онима који желе а не знају како да учине нешто, омогућио да њихове идеје заживе – кроз технолошку и финансијску подршку, обуку и савете стручњака из области, медијску видљивост, те рад са менторима на путу до решења које ће Секретаријат за заштиту животне средине моћи да примени.

Више о пројекту TeRRIFICA и мапирању у Београду сазнајте на сајту.

 

Остале активности