ЦПН у Европској ноћи истраживача

ЦПН у Европској ноћи истраживача

Које садржаје је организовао Центар за промоцију науке током Ноћи истраживача?

Центар за промоцију науке је и ове године, као један од координатора, учествовао у пројекту Европске ноћи истраживача, која се сада већ традиционално одиграва крајем године у читавој земљи, али и многим земљама нашег континента. Ове године, само у Србији било је преко 250 садржаја, а највећи део њих био је доступан онлајн, због пандемије, и то на сајту Европске ноћи истраживача. Иако се део програма одиграо у недељи истраживача од 23. до 26. новембра, комплетан програм је постао видљив 27. новембра. Велика предност онлајн манифестације је могућност да посетиоци и у будућем периоду погледају све што смо припремили. Процена је да је око 50.000 посетилаца испратило програм 11. Европске ноћи истраживача у Србији путем Јутјуб канала 29 градова.

Као увертира у  Европску ноћ истраживача, од 23. новембра, на Јутјуб каналу Ноћи истраживача започео је четвороепизодни видео-серијал „Где станује наука“. Кроз петоминутне епизоде откривали смо са главним јунаком Андрејем науку у свакодневици његовог дома. Наши пријатељи из робне куће ИКЕА угостили су Андреја и читаву нашу екипу у целоноћно снимање и откривање у свом предивном простору. У тренутку писања овог извештаја, епизоде је погледало у преко 1500 посетилаца.

Такође у току недеље истраживача, кроз видео-серијал „Лутање са AI/VI“ смо још једном покренули неисцрпну тему преиспитивања односа човека и вештачке интелигенције. AI/VI је мобилна игрица чија су тема управо наши ставови и наше схватање (или несхватање) вештачке интелигенције. Током четири дана узастопно, на Јутјуб каналу Ноћи истраживача, посетиоци су имали прилику да виде како се наши глумци Ђорђе Живадиновић Гргур и Сунчица Милановић сналазе у игрању појединих епизода AI/VI. Овај програм пратило је у просеку скоро 1000 посетилаца.

У самој Европској ноћи истраживача у Микрогалерији Научног клуба Београд је планирана премијера прве научне представе-пантомиме, међутим, услед пандемије која се код нас распламсала, програм је изведен виртуелно. Научна представа је била десетоминутна пантомимска минијатура са елементима слепстик комедије и бавила се односом човека и његовог окружења. Наш јунак је лупом завирио у ствари које га свакодневно окружују и у том увећаном свету открио ко све живи са нама, а да о томе и не размишљамо. Пренос уживо на Фејсбук профилу Ноћи истраживача је емитован у самој Ноћи истраживача 27. новембра, од 17 часова. Овај програм испратило је преко 1300 посетилаца.

И на крају, од 19 до 21 час, у Европској ноћи истраживача, научни демонстратори Центра за промоцију науке отворили су капије Наукограда, виртуелног научног града којим су посетиоци могли да прошетају преко својих интернет претраживача захваљујући платформи Mozilla hubs. Овде наука не само да је свуда, него је и део културе и архитектуре. У овом граду су сви свесни науке и користе је као валуту, мере у свакодневици и славе је на сваком ћошку. Од Трга уједињених наука, преко Булевара еволуције па до парфимерије Андромеда, кроз град су шетали и дискутовали посетиоци, вођени нашим научним грађанима који су делили своја научна искуства и знања.

Европску ноћ истраживача у Србији финансирa програм Horizon 2020, који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма „Марија Склодовска-Кири“.

Све информације о садржајима, локацијама и сатници овогодишње Ноћи истраживача можете истражити на сајту.

Остале активности