CPN u Evropskoj noći istraživača

CPN u Evropskoj noći istraživača

Koje sadržaje je organizovao Centar za promociju nauke tokom Noći istraživača?

Centar za promociju nauke je i ove godine, kao jedan od koordinatora, učestvovao u projektu Evropske noći istraživača, koja se sada već tradicionalno odigrava krajem godine u čitavoj zemlji, ali i mnogim zemljama našeg kontinenta. Ove godine, samo u Srbiji bilo je preko 250 sadržaja, a najveći deo njih bio je dostupan onlajn, zbog pandemije, i to na sajtu Evropske noći istraživača. Iako se deo programa odigrao u nedelji istraživača od 23. do 26. novembra, kompletan program je postao vidljiv 27. novembra. Velika prednost onlajn manifestacije je mogućnost da posetioci i u budućem periodu pogledaju sve što smo pripremili. Procena je da je oko 50.000 posetilaca ispratilo program 11. Evropske noći istraživača u Srbiji putem Jutjub kanala 29 gradova.

Kao uvertira u  Evropsku noć istraživača, od 23. novembra, na Jutjub kanalu Noći istraživača započeo je četvoroepizodni video-serijal „Gde stanuje nauka“. Kroz petominutne epizode otkrivali smo sa glavnim junakom Andrejem nauku u svakodnevici njegovog doma. Naši prijatelji iz robne kuće IKEA ugostili su Andreja i čitavu našu ekipu u celonoćno snimanje i otkrivanje u svom predivnom prostoru. U trenutku pisanja ovog izveštaja, epizode je pogledalo u preko 1500 posetilaca.

Takođe u toku nedelje istraživača, kroz video-serijal „Lutanje sa AI/VI“ smo još jednom pokrenuli neiscrpnu temu preispitivanja odnosa čoveka i veštačke inteligencije. AI/VI je mobilna igrica čija su tema upravo naši stavovi i naše shvatanje (ili neshvatanje) veštačke inteligencije. Tokom četiri dana uzastopno, na Jutjub kanalu Noći istraživača, posetioci su imali priliku da vide kako se naši glumci Đorđe Živadinović Grgur i Sunčica Milanović snalaze u igranju pojedinih epizoda AI/VI. Ovaj program pratilo je u proseku skoro 1000 posetilaca.

U samoj Evropskoj noći istraživača u Mikrogaleriji Naučnog kluba Beograd je planirana premijera prve naučne predstave-pantomime, međutim, usled pandemije koja se kod nas rasplamsala, program je izveden virtuelno. Naučna predstava je bila desetominutna pantomimska minijatura sa elementima slepstik komedije i bavila se odnosom čoveka i njegovog okruženja. Naš junak je lupom zavirio u stvari koje ga svakodnevno okružuju i u tom uvećanom svetu otkrio ko sve živi sa nama, a da o tome i ne razmišljamo. Prenos uživo na Fejsbuk profilu Noći istraživača je emitovan u samoj Noći istraživača 27. novembra, od 17 časova. Ovaj program ispratilo je preko 1300 posetilaca.

I na kraju, od 19 do 21 čas, u Evropskoj noći istraživača, naučni demonstratori Centra za promociju nauke otvorili su kapije Naukograda, virtuelnog naučnog grada kojim su posetioci mogli da prošetaju preko svojih internet pretraživača zahvaljujući platformi Mozilla hubs. Ovde nauka ne samo da je svuda, nego je i deo kulture i arhitekture. U ovom gradu su svi svesni nauke i koriste je kao valutu, mere u svakodnevici i slave je na svakom ćošku. Od Trga ujedinjenih nauka, preko Bulevara evolucije pa do parfimerije Andromeda, kroz grad su šetali i diskutovali posetioci, vođeni našim naučnim građanima koji su delili svoja naučna iskustva i znanja.

Evropsku noć istraživača u Srbiji finansira program Horizon 2020, koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska-Kiri“.

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici ovogodišnje Noći istraživača možete istražiti na sajtu.

Ostale aktivnosti