ЦПН на Фестивалу науке

ЦПН на Фестивалу науке

Током Фестивала науке у Београду, који је у првој недељи децембра 2011. посетила 21.000 људи, велико интересовање изазивао је и штанд ЦПН-а, на коме су представљени необични „прозори у науку“

Центар за промоцију науке је финансијски покровитељ најважнијег научнопопуларног догађаја у Србији – Фестивала науке, који је ове године, пети пут по реду, од 2. до 4. децембра, организован на четири локације у Београду.

Уз то, а у духу своје мисије, Центар је врло активно учествовао и у самом програму. Многи наши сарадници дали су допринос фестивалским поставкама и предавањима, што је изнова указало на дух сарадње и повезаности све снажније мреже промотера науке у Србији.

ЦПН се на Фестивалу науке представио необичном поставком, која је промовисала основни концепт самог Центра – да буде прозор у свет науке. Одмах након уласка у зграду Робне куће „Клуз“ сви посетиоци могли су да провире у велику кутију пуну разноврсних садржаја, подељених у неколико тематских целина.

Наиме, ЦПН је поставио велики бели зид иза ког су се, кроз мање и веће отворе, могли видети прашума, шумске животиње, Месечева површина, лунарни модул и представе свемира, научна лабораторија, магнетни воз који левитира, као и бројни филмови, интерактивни екрани и дрво које твитује. Највише пажње, посебно код млађих посетилаца, изазивао је перформанс астронаута који је у свемирском оделу ходао по површини Месеца.

Поред тога што је будила радозналост, ова научна кутија била је својеврсна најава будуће зграде Центра, која се средствима Европске банке за обнову и развој гради у Блоку 39 на Новом Београду. Сви који су завирили у унутрашњост штанда ЦПН-а могли су да виде наговештај онога што доноси будућност – тајновити свет откривања науке за свакога.

 

 

 

Остале активности