CPN na Festivalu nauke

CPN na Festivalu nauke

Tokom Festivala nauke u Beogradu, koji je u prvoj nedelji decembra 2011. posetila 21.000 ljudi, veliko interesovanje izazivao je i štand CPN-a, na kome su predstavljeni neobični „prozori u nauku“

Centar za promociju nauke je finansijski pokrovitelj najvažnijeg naučnopopularnog događaja u Srbiji – Festivala nauke, koji je ove godine, peti put po redu, od 2. do 4. decembra, organizovan na četiri lokacije u Beogradu.

Uz to, a u duhu svoje misije, Centar je vrlo aktivno učestvovao i u samom programu. Mnogi naši saradnici dali su doprinos festivalskim postavkama i predavanjima, što je iznova ukazalo na duh saradnje i povezanosti sve snažnije mreže promotera nauke u Srbiji.

CPN se na Festivalu nauke predstavio neobičnom postavkom, koja je promovisala osnovni koncept samog Centra – da bude prozor u svet nauke. Odmah nakon ulaska u zgradu Robne kuće „Kluz“ svi posetioci mogli su da provire u veliku kutiju punu raznovrsnih sadržaja, podeljenih u nekoliko tematskih celina.

Naime, CPN je postavio veliki beli zid iza kog su se, kroz manje i veće otvore, mogli videti prašuma, šumske životinje, Mesečeva površina, lunarni modul i predstave svemira, naučna laboratorija, magnetni voz koji levitira, kao i brojni filmovi, interaktivni ekrani i drvo koje tvituje. Najviše pažnje, posebno kod mlađih posetilaca, izazivao je performans astronauta koji je u svemirskom odelu hodao po površini Meseca.

Pored toga što je budila radoznalost, ova naučna kutija bila je svojevrsna najava buduće zgrade Centra, koja se sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj gradi u Bloku 39 na Novom Beogradu. Svi koji su zavirili u unutrašnjost štanda CPN-a mogli su da vide nagoveštaj onoga što donosi budućnost – tajnoviti svet otkrivanja nauke za svakoga.

 

 

 

Ostale aktivnosti