CPN na školskom festivalu

CPN na školskom festivalu

Centar za promociju nauke se u jednoj od beogradskih škola pridružio organizaciji školskog festivala ”Na mladima svet ostaje”

Još jedan u nizu školskih festivala koji su poslednjih godina zapljusnuli Srbiju održao se u petak, 27. januara, u Osnovnoj školi „Despot Stefan Lazarević“ u Mirijevu. Festival pod nazivom „Na mladima svet ostaje“ pokrenuo je Jovan Markov, nekadašnji učenik ove osnovne škole, a danas đak Matematičke gimnazije.

Gosti festivala bili su Centar za promociju nauke i Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo. Kako je saopštio organizator, uz učenike-demonstratore iz škole domaćina, gosti su posetiocima „predstavili mnoge čari nauke i pokušali da im prenesu radost sticanja novih znanja“.

Demonstratori Centra su posetiocima prikazali i oglede iz više naučnih oblasti koje su već predstavljane na događajima kao što su Dani otkrića i Festival nauke.

Na Festivalu su bile prikazane i zanimljive postavke sa Teslinim transformatorom i eksponatima iz biološke i geološke zbirke, kao i demonstracije u kojima se prave baterije od voća i nevidljivo mastilo.

Manifestacija „Na mladima svet ostaje“ nije prvi školski festival u Srbiji. Naime, veliki broj škola samostalno organizuje slična dešavanja od kojih su neka poslednjih godina već stekla izvestan ugled u javnosti i postala vrlo dobra prilika za promociju nauke među najmlađima.

Više o školskim festivalima istražite na Elementarijumu, u tekstu Školski festivali.

Ostale aktivnosti