ЦПН на ПМФ-у у Нишу

ЦПН на ПМФ-у у Нишу

У среду, 22. јуна, на Природно-математичком факултету у Нишу одржана је трибина ”Да ли нам је научна комуникација нужна”[:]

DSC_5133a

Представници Центра за промоцију науке су се одазвали на позив колега са Департмана за физику Природно-математичког факултета у Нишу и заједно са њима организовали трибину на тему ”Да ли нам је научна комуникација нужна?”.

Трибини су присуствовали декан Природно-математичког факултета, др Иван Манчев, који је све присутне поздравио, као и редовни професори попут др Горана Ђорђевића, др Драгана Гајића и других сарадника и асистената који су активно учествовали у дискусији и трагању за одговорима на тему трибине.

О томе да ли нам је научна комункација нужна. како је унапредити и шта Центар за промоцију науке на том пољу ради говорили су директор ЦПН-а, Немања Ђорђевић, руководилац Сектора за програмске активности, др Тања Аднађевић, и научни новинар у ЦПН-у, Никола Здравковић.

Немања Ђорђевић је говорећи о промоцији и популаризацији науке, као о нечему што је један од основних задатака Центра за промоцију науке, нагласио да је стални дијалог са свима које наука занима и који о њој брину нужан и да је у том светлу ЦПН, између осталог, последњих шест месеци посветио акцији која је названа ”децентрализација центра”, а која се огледа у отварању 12 научних клубова. Иако је отварање научних клубова пионирски подухват, Ђорђевић је скренуо пажњу и на издавачку делатност ЦПН-а као други важан канал промовисања науке.

Никола Здравковић је из угла научног новинара говорио о тој грани новинарства, изазовима, препрекама и како се о науци говори и пише уколико желите да она буде разумљива и пријемчива за највећи број људи. Такође, Здравковић је искористио прилику да представи поједина издања ЦПН-а, попут Научне комуникације Пјера Ласла, али и да најави нова издања која су у припреми и која ће ускоро бити објављена.

Др Тања Аднађевић је поделила своје искуство, и као научница и као руководилац Сектора за програмске активности, о значају и одговорности коју сви имамо када је промовисање науке, а тиме и едукација свих слојева грађана у питању. Том приликом је говорила о програмским активностима ЦПН-а планираним за наредни период.

Учесници су разговарали о томе да је нужно успоставити бољу сарадњу и интензивнију комуникацију међу институцијама целокупног образовног система – од предшколског до универзитетског образовања, понудити програме који ће приближити науку, разбијати постојеће табуе али и оно што се означава као лоша наука. Ово су уједно били и закључци трибине и смернице за даљи рад.

Остале активности