Свемир 2.0 у Београду

Свемир 2.0 у Београду

У среду, 22. јуна, амерички астрофизичар Ендрју Коноли одржао предавање у Дому омладине након чега је уследила трибина о телескопу LSSТ
[:]

_MMM0557

У време одржавања велике међународне конференције LSST@Europe2 у Београду, која је посвећена једном од најамбициознијих астрономских пројеката данашњице – телескопу Large Synoptic Survey Telescope, одржан је и један научнопопуларни догађај.

У среду, 22. јуна, у Дому омладине Београда астрофизичар са Универзитета у Вашингтону, Ендрју Коноли, одржао је научнопопуларно предавање Unravelling the history of the Universe. Након предавања, које је одржано у пуној Сали Американа, уследила је трибина на којој је широј јавности представљен LSST пројекат као и учешће научника са ових простора на њему.

На трибини су поред др Ендрјуа Конолија говорили др Дарко Јевремовић, научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду и координатор српског учешћа у LSST пројекту, др Жељко Ивезић са Универзитета у Вашингтону и научни директор LSST пројекта, и др Марио Јурић, са Универзитета у Вашингтону директор система за управљање LSST подацима. Разговор је водила Ивана Хорват из Центра за промоцију науке.

_MMM0592

На научнопопуларном предавању Коноли је говорио о професији астронома напомињући да смо сви историчари јер се све што видимо већ догодило. Говорио је о свемиру као лабораторији која задаје научницима, али и јавности, бројна питања од оног да ли ће се свемир вечно ширити па до питања да ли постоји више универзума.

У другом делу предавања Коноли је представио LSST пројекат и објаснио зашто је 80 људи дошло на конфренцију у Београду. Коноли је напоменуо да LSST није највећи телескоп већ је површина коју снима највећа до сада. ”Уколико успемо да схватимо смисао података, у следећој деценији ћемо моћи да одговоримо на нека од суштинских питања науке”, рекао је Коноли.

_MMM0503

На трибини ја настављен разговор о овом телескопу, а др Жељко Ивезић је рекао да је један од основних циљева одговорити да ли постоји тамна енергија и каква је структура свемира. Међутим, од пројекта LSST се не очекује да пружи одговоре само на теоријска, већ и на практична питања о чему је више говорио др Марио Јурић напоменувши значај проучавања астероида, поготово оних блиских Земљиној орбити, који би потенцијално могли да угрозе Земљу.

Ендрју Коноли је нагласио да су подаци са LSST пројекта отворени тако да их могу користити студенти али и јавност што је наишло до сада на велико интересовање, а др Дарко Јевремовић је, између осталог, говорио о учешћу тима научника из Србије на овом пројекту. Овај тим је пре свега задужен за развијање софтвера, који ће слати аларме научној заједници сваку пит када буде уочена промена на снимцима телескопа, као што су астероиди или експлозија супернових.

Остале активности