Svemir 2.0 u Beogradu

Svemir 2.0 u Beogradu

U sredu, 22. juna, američki astrofizičar Endrju Konoli održao predavanje u Domu omladine nakon čega je usledila tribina o teleskopu LSST
[:]

_MMM0557

U vreme održavanja velike međunarodne konferencije LSST@Europe2 u Beogradu, koja je posvećena jednom od najambicioznijih astronomskih projekata današnjice – teleskopu Large Synoptic Survey Telescope, održan je i jedan naučnopopularni događaj.

U sredu, 22. juna, u Domu omladine Beograda astrofizičar sa Univerziteta u Vašingtonu, Endrju Konoli, održao je naučnopopularno predavanje Unravelling the history of the Universe. Nakon predavanja, koje je održano u punoj Sali Amerikana, usledila je tribina na kojoj je široj javnosti predstavljen LSST projekat kao i učešće naučnika sa ovih prostora na njemu.

Na tribini su pored dr Endrjua Konolija govorili dr Darko Jevremović, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu i koordinator srpskog učešća u LSST projektu, dr Željko Ivezić sa Univerziteta u Vašingtonu i naučni direktor LSST projekta, i dr Mario Jurić, sa Univerziteta u Vašingtonu direktor sistema za upravljanje LSST podacima. Razgovor je vodila Ivana Horvat iz Centra za promociju nauke.

_MMM0592

Na naučnopopularnom predavanju Konoli je govorio o profesiji astronoma napominjući da smo svi istoričari jer se sve što vidimo već dogodilo. Govorio je o svemiru kao laboratoriji koja zadaje naučnicima, ali i javnosti, brojna pitanja od onog da li će se svemir večno širiti pa do pitanja da li postoji više univerzuma.

U drugom delu predavanja Konoli je predstavio LSST projekat i objasnio zašto je 80 ljudi došlo na konfrenciju u Beogradu. Konoli je napomenuo da LSST nije najveći teleskop već je površina koju snima najveća do sada. ”Ukoliko uspemo da shvatimo smisao podataka, u sledećoj deceniji ćemo moći da odgovorimo na neka od suštinskih pitanja nauke”, rekao je Konoli.

_MMM0503

Na tribini ja nastavljen razgovor o ovom teleskopu, a dr Željko Ivezić je rekao da je jedan od osnovnih ciljeva odgovoriti da li postoji tamna energija i kakva je struktura svemira. Međutim, od projekta LSST se ne očekuje da pruži odgovore samo na teorijska, već i na praktična pitanja o čemu je više govorio dr Mario Jurić napomenuvši značaj proučavanja asteroida, pogotovo onih bliskih Zemljinoj orbiti, koji bi potencijalno mogli da ugroze Zemlju.

Endrju Konoli je naglasio da su podaci sa LSST projekta otvoreni tako da ih mogu koristiti studenti ali i javnost što je naišlo do sada na veliko interesovanje, a dr Darko Jevremović je, između ostalog, govorio o učešću tima naučnika iz Srbije na ovom projektu. Ovaj tim je pre svega zadužen za razvijanje softvera, koji će slati alarme naučnoj zajednici svaku pit kada bude uočena promena na snimcima teleskopa, kao što su asteroidi ili eksplozija supernovih.

Ostale aktivnosti