ЦПН трибина о Борхесу

ЦПН трибина о Борхесу

У уторак, 14. јуна поводом 30 година од смрти Хорхеа Луиса Борхеса одржана је ЦПН трибина инспирисана његовим делима[:]

_MMM8350

Под називом ”Да ли смо заробљени у Борхесовој библиотеци”, у уторак, 14. јуна. одржана је ЦПН трибина посвећена бесконачности, математици, књижевности и арегнтинском писцу Хорхеу Луису Борхесу од чије смрти је прошло тачно 30 година. Трибина је одржана у Великој сали Студентског културног центра у Београду, али и у 7 других градова одакле су је грађани пратили уживо из Научних клубова уз могућност да своја питања пошаљу учесницима.

О Борхесовој књижевности и њеним преплитањем са науком и научном фантастиком говорили су Ксенија Вуловић, асистенткиња на Филолошком факултету у Београду и теоретичарка хиспаноамеричке књижевности, Мухарем Баздуљ, писац и новинар, Миодраг Рашковић, математичар са Математичког института САНУ, и Зоран Живковић, писац и теоретичар научне фантастике.

Трибину је модерирао Слободан Бубњевић, уредник часописа Елементи.

_MMM8307

_MMM8430

На почетку трибине Ксенија Вуловић је подсетила публику на неке биографске податке Хорхеа Луиса Борхеса и како је текао развој његове каријере од песника да есејисте и писца кратких прича. Затим је говорила о његовим политичким сукобима са властима и ”смиреном анархизму” како је сам називао своје ставове. Такође, Ксенија Вуловић је говорила и о различитим тумачењима чињенице да један од најважнијих писаца двадесетог века није добио Нобелову награду.

Мухарем Баздуљ је причу о Борхсеу почео од свог личног првог сусрета са његовим делима, а затим је рекао како су 1899. године рођени Борхес, Набоков и Хемингвеј, три писца која су обележила 20. век а чији су се приступи књижевности суштински разликовали. Баздуљ је нагласио да се Борхесов таленат за књижевност пре свега огледа у његовој способности да пише о математици тако да читаоцу није потребно никакво предзнање, а осим тога, према његовим речима, савршено преноси како се математичко-филозофски парадокси преламају на људске животе.

_MMM8322

_MMM8325

Зоран Живковић је говорио о научној фантастици а један од његових закључака је да је много лакше писати реалистичку прозу у којој је оквир унапред задат док у фантастици писац мора сам да га осмисли. Живковић је Борхеса поредио са његовом Вавилонском билиотеком, а читаоце са библиотекарима који траже смисао.

Математичар Миодраг Рашковић је говорио о бесконачности и како је од Канторове теорије постало јасно да постоји обиље бесконачности. Рашковић је рекао да је свет бесконачности фантастичан као нека врста књижевности.

_MMM8415

_MMM8426

Остале активности